Сарми с прясно зеле
Ако обичате сарми, а нямате кисело зеле, това е възможност да се насладите на любимото си ястие и през лятото.
Почиства се зелката и се издълбава кочана.
В дълбока тенджера, която да побере зелката, така че да е покрита с вода,се слага вода, сол и оцет( написала съм чаена чаша оцет, но Вие опитвайте и я направете по Ваш вкус) и слагаме зелката цяла. Загрява се на котлона докато се смени цвета на зелето и то стане прозрачно, но все още е твърдо( ако е необходимо завъртаме зелката за да се попари равномерно). Когато е готово, се изважда в гевгир да се отцеди и изстине, а през това време се приготвя каймата: в дълбока купа се слагат каймата, ориза, нарязания на ситно лук, обеления и нарязан на кубчета домат, подправките и се обърква сместа.
За да не станат сармите "сбити и твърди" по време на омесването на каймата се добавя гореща вода, около 3/4 ч.ч., разбира се, ако предпочитате, може да запържите плънката по традиционния начин. Готовата смес се оставя настрани, да дръпне ориза водата.
Отделят се листата на зелето и се почистват от твърдите жилки. Завитите сармите се подреждат в тава. Добавя се гореща вода, в която е разтворен един зеленчуков бульон и се заливат сармите до 2/3 от тях.
Пече се в умерена фурна до готовност.
Преди да се извадят готовите сарми в купа се разбиват 2 жълтъка с кофичка кисело мляко и пълна с.л. брашно, разреждат се с част от соса на сармите и се заливат, връщат се за 10 мин във фурната.
Ястието е готово!