karil
ЗА рецептата

Ако нямате мед, зехтин и лимон, или някой от тези продукти в момента, спокойно бихте могли да заместите: меда със захар, зехтина с олио, а лимона с ябълков оцет. Месото все едно ще се съхрани прясно, а вкусът на ястието ще бъде пикантен. Можете да използвате така маринованото месо за супи, яхнии, ястие с ориз, със зеле или каквото още се сетите. Резултатът винаги е отличен.

Нужни продукти
сокът от един лимон
1,5 суп. лъжици мед
2-3 суп. лъжици зехтин
1/2 чаена лъжичка сол
Това количество е достатъчно за мариноването на 1,5 кг. пилешно месо.
Стъпки

Напоследък всички големи хранителни вериги предлагат промоции на месо, особено на пилешко на по-ниски, изгодни цени. Направи ми впечатление, че като се появи пилешко на цена 3.80 или 4.50 лв. за кг. например, много домакини пазаруват по няколко килограма месо от промицията. Аз не правя изключение. Но не искам да го замразявам във фризера. Това ме накара да измисля начин да го съхранявам в хладилника за по-дълго време, например за около десетина дни.

Оказа се, че тази задача никак не е трудна за постигане в домашни условия.

Разделяме месото на порции, измиваме го и го поставяме в пластмасови пликове, които не пропускат. Във всеки плик слагаме количество, което считаме, че е достатъчно за едно готвене.
Изброените продукти разбиваме добре, да се получи дресинг.
Заливаме месото с дресинга и завързваме добре плика. Обръщаме няколко пъти завързания плик, за да се разпредели течността равномерно по месото. Поставяме в купа и можем да съхраняваме така маринованото месо до десет дни при температура 1-2 градуса. Веднъж дневно преобръщаме пликовете (или плика) , така че дресингът да се преразпредели и отново да облее месото в него.

При готвене използваме и дресинга. Вкусът на местото и на ястието е винаги великолепен.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
10.03.2013 г. 12:27 Полезен 0

Разбира се, може във фризера. Така правят повечето домакини. Но не виждам смисъл да си купувам прясно охладено пилешко, щом ще го замразявам вкъщи. Замразеното месо става жилаво при готвене. Точно от от това бягам аз. И затова си го мариновам с ароматна марината. Месото се съхранява, без да мирише или да се разваля (това е идеята), но става крехко и чудесно овкусено при готвенето. Впрочем, това е въпрос на вкус. Аз във всеки случай, ненавиждам да ям замразявано месо.

karil
karil коментира
10.03.2013 г. 09:20 Полезен 0

Аз пък винаги купувам по 2-3 пилета, за да има у дома.Но ги разрязвам по дължина, махам кожата и ги слагам в пликове във фризера - не е имало случай да е развалено, или мирише. Но не ги измивам преди замразяването, а след това.

дида
дида коментира
Подобни рецепти