Нужни продукти
360 мл намачкани банани
1 (425 г) консерва нахут отцеден и изплакнат
180 мл фъстъчено масло
10 мл екстракт от ванилия
290 г едри овесени ядки (безглутенови ако искате без глутен)
2 супени лъжици семена от чиа
60 г парченца натурален шоколад
55 г тиквени семки
50 г бадеми (нарязани)
Нужно Време
подготовка 10 минути
готвене 30 минути
общо 40 минути
Стъпки

Загрейте фурната предварително на 180°C. Постелете квадратна тава с размер около 23x23 см с хартия за печене, като оставите краищата на хартията да стърчат отстрани, за да извадите лесно сладкиша по-късно. По желание леко намазнете тавата със спрей за готвене. Оставете настрана.

Отворете консервата с нахут, отцедете го през гевгир, изплакнете го бързо и го поставете в голяма купа.

Използвайте преса за картофи, за да смачкате нахута на малки парченца. Можете също да го сложите в кухненски робот и да пулсирате няколко пъти, за да го натрошите. Оставете настрана.

Намачкайте добре узрелите банани, докато получите необходимото количество от 360 мл.

Поставете намачканите банани в много голяма купа за смесване. Добавете смачкания нахут, фъстъченото масло, овесените ядки, семената от чиа, тиквените семки, нарязаните бадеми и парченцата шоколад.

Разбъркайте съставките много добре, като ги притискате една към друга, за да се образува лепкава и гъста смес.

Изсипете сместа в подготвената тава за печене, притиснете я равномерно и ако желаете, поръсете отгоре с още парченца шоколад за допълнителна сладост.

Печете овесените барчета за 30-40 минути на 180°C, докато повърхността стане суха и златиста и сместа се стегне.

Оставете тавата да се охлади за 15 минути, след което повдигнете стърчащите краища на хартията за печене, за да извадите сладкиша върху решетка за охлаждане.

. Оставете го да се охлади напълно за около 1 час, преди да го нарежете на 12 барчета.

. Нарежете и сервирайте за закуска с микс от горски плодове, лъжица от любимия ви йогурт или ги хапвайте самостоятелно.

Бележки

* Няма да усетите вкуса на нахута в барчетата Той придава влажна текстура, която се съчетава много добре с ядките и банана.

* Уверете се, че използвате натурално фъстъчено масло без добавени мазнини и захар. Можете да направите рецептата без ядки, като използвате тахан от слънчогледови семки. Рецептата се получава добре и с бадемово или кашуево масло.

* Използвайте сертифицирани безглутенови овесени ядки, ако е необходимо

* Семената от чиа действат като спойка Можете да ги пропуснете, но може и да ги замените с 3 супени лъжици ленено брашно.

* В барчетата няма добавена захар Сладостта идва от шоколадовите парченца. Можете да ги замените със сушени плодове като червени боровинки, стафиди или ситно нарязани фурми.

* Семките добавят протеин Можете да ги замените с конопено семе за още повече протеин или да ги пропуснете, ако предпочитате.

* Бадемите са за хрупкавост и вкус Може да ги замените с всякакви ситно нарязани ядки като орехи или пекан, или да ги пропуснете.

сготвих

Хранителни стойности

Размер на порцията: 1 бар

Калории
300
Общо мазнини
15g
Наситени мазнини
2g
Натрий
120mg
Въглехидрати
31g
Фибри
6g
Захари
8g
Белтъци
10g
Често задавани въпроси
Мога ли да заменя фъстъченото масло с друго?
Как мога да направя рецептата безглутенова?
Мога ли да пропусна семената от чиа?
Как да съхранявам барчетата и колко време издържат?
Мога ли да заменя шоколадовите парченца със сушени плодове?
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти