Празници

Какво са празниците без специални приготовления и вкусна трапеза? Разбери тук какво да сготвиш за любимия си празник, а защо не и да добавиш своята рецепта в блога.

Бабинден - жените се развихрят

06.01.2012 г. 19:54
4579
Бабинден - жените се развихрят
На 8 януари по нов стил се отбелязва Бабинден. Той се смята за типично женски празник, понеже е свързан с родилните обичаи.
Бабинден е много весел

На същия ден православната църква отбелязва деня на преп. Домника. Тя живяла през ІV в. По времето на император Теодосий Велики заедно с приятелката си Мавра и три прислужници благородната девица пристигнала в Цариград. И петте били езичници, но силно желаели да се покръстят. Патриарх Нектарий ги въвел в христовата вяра и ги посветил за дяконеси, а императорът, възхитен от тяхната вяра в бога, им подарил земя край брега на морето. Там Домника и Мавра построили два манастира, които станали истинска школа за млади християни.

Отдавайки се на аскетизъм, строг пост и усилен труд, Домника достигнала така желаното духовно съвършенство. Бог я осенил с дарба за прозорливост и чудотворство. Тя лекувала болни, предсказвала бъдещето, имала власт над природните стихии. Доживяла до дълбока старост.

По естествен начин църковният празник, посветен на лечителката Домника се е слял в народното съзнание с отбелязването на Бабинден.

Главни участници на този дълбоко народен ден на почит към тези, които дават живот, естествено са жените и бабите, днес акушерките. Сутринта на празника бабата обхожда домовете, в които е бабувала, и носи червена вълна, мед и просо. Окъпва детето /ако е пеленаче/, мазва малко мед на челото му и залепва от вълната и просото, благославяйки:

Да се румениш като таз вълна,
Да се годиш като туй просо,
Да се роиш като пчели по пчелишник.

Пак сутринта всяка жена отива в дома на бабата с варакосана китка, сапун, кърпа, може и вода. Целува й ръка, полива й да си измие ръцете и я закичва с китката, а бабата й дава малко червена вълна и залък със сол от приготвената пита. По-късно през деня жените отново идват, носейки нещо за ядене и дарове. Всички жени сядат около празничната трапеза, за която се е погрижила бабата. Яденето е съпроводено с много песни и шеги. Играе се хоро, което води бабата. Къпането на бабата е много важен момент от обредите на този ден. Обикновено водят бабата на реката /или чешмата/, качена върху колесарка и украсена с нанизи от червени чушки, пуканки и повесма кълчища. Там жените я окъпват с много смях и шеги.

Имен ден празнува Домника, а също и Неделя /както се превежда думата от латински/.

Известно е, че на този ден жените събират смелост да се позакачат със силната част на човечеството. За случая те сякаш събират сила и смелост цяла година и с помощта на високоалкохолни настойки и получената в резултат на това способност да им падне пердето обикновено вземат мъжете за мезе. На места мъжете се изплашват и гледат да се скрият и са прави, защото понякога вземането за мезе преминава границите на мъжкото достойнство.

Все пак бабите приготвят и други мезета, подходящи за зимната трапеза, като задължителни са буранията и млечната баница.

Млечна баница III
Бабинденска бурания

Надя Петрова