Празници

Какво са празниците без специални приготовления и вкусна трапеза? Разбери тук какво да сготвиш за любимия си празник, а защо не и да добавиш своята рецепта в блога.

На Благовещение облечете най-новите дрехи и сложете пара в джоба

24.03.2012 г. 19:23
2168
На Благовещение облечете най-новите дрехи и сложете пара в джоба
Благовещение се празнува на 25 март и е най-тържественият постоянен празник през този месец. Пада се винаги по време на Великите пости.

На този ден Бог изпратил Архангел Гавраил в Назарет при Дева Мария, която била омъжена за Йосиф дърводелеца. Ангелът й казал: “Радвай се, благодатна! Господ е с тебе. Благословена си ти между жените”. Тя много се смутила от тези думи, но той я успокоил и й обяснил, че ще зачене, ще роди син с име Исус, който ще бъде велик и син на Бога. А Бог ще му даде престола на Давид и Исус ще царува вечно и царството му не ще има край. Казал й още, че Светият Дух ще слезе върху нея и ще я осени силата на Всевишния. Затова и светото дете, което ще се роди, ще се нарече Син Божи.

В календара на християнската църква празникът е утвърден през 7 век. В този ден на обновление за цялата природа, в чест на Дева Мария – символ на чистота, любов и грижа се празнува ден на майката и жената.

Благовещение се счита за голям празник, “половин Великден”, на който “дори и птичката гнездо не вие”. Вярва се, че тогава идват прелетните птици. Затова на този ден всеки гледа да излезе от дома си сит и с пара в джоба, та ако го закука кукувица, да бъде през цялата година сит и с пари. Има поверие, че на празника идват самодивите и започват игрите си.

На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца, бележат агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. Садят овошки и зеленчуци, за да са сладки плодовете им.

Срещу Благовец иманярите излизат да търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на празника и най-силната отрова губи силата си. Дори главата на убита змия се смята за лековита.
На Благовещение обредно се гонят змии, гущери, бълхи, както на 1 и 9 март. Като прескачат огъня, момците нарочно си пърлят малко краката, за да не ги хапят змии през лятото.

Счита се още, че “за здраве поне с кокал от риба трябва да си почекаш зъбите”. Традицията да се яде риба на този ден се спазва още от далечни времена. Това е единственото изключение по време на Великите пости. На църква се отива с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници.

Имен ден имат Благо, Благой, Благовест, Благомир, Благородна и др.

Послучай големия пролетен празник ще ви предложим две рецепти с риба.

Стек от сьомга
Шишчета асорти от риба

Надя Петрова