Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Целината дава здраве, красота и любов

24.10.2011 г. 23:11
5705
Целината дава здраве, красота и любов
Миризливата целина е от тези зеленчуци, обречени да бъдат купувани, понеже в някоя рецепта се иска стрък – два от нея. Или пък корените, заради туршията. Тя е много трайна – може и седмици да изкара без вниманието ни, което си е жива загуба, защото има безброй неща, които можем да направим с нея, а нежните й сърцевини – точно тези, които не стават за туршия, са прекрасни. Възпята е от Омир, известна още от древността и призната от съвременната медицина, любима храна на богинята Афродита...

Този зеленчук е истинска банка на полезни вещества и етерични масла, които зареждат с енергия и предпазват от болести. Целината е балсам за стомаха и червата. Надземната част и кореноплодът са богати на етерични масла и органични киселини, които възбуждат апетита, засилват отделянето на храносмилателни сокове и подобряват храносмилането и усвояването на полезните вещества. Коренът съдържа груба целулоза, която нормализира работата на червата и лекува запек. Целината притежава леко спазмолитично действие, помага при спазми на стомаха и образуване на газове в червата - метеоризъм. И понеже споменахме Омир, няма как да пропуснем, че тя лекува рани. От древността хората лекуват порезни рани с настойка от сухи листа. Съдържащите се в тях етерични масла и фитонциди притежават антисептично и противовъзпалително действие.

В истеричното ни съвремие също има своето място, понеже действа успокояващо. Пресният кореноплод е богат на антистресовия минерал магнезий. Ето защо сокът от целина е чудеснен релаксант и помага в борбата срещу депресията. Може да се пие в смес със сок от моркови, ябълки, магданоз или копър.

Освен това целината е естествен афродизиак. Споменатите вече етерични масла разширяват кръвоносните съдове и усилват половото влечение.

Да не говорим, че целината запазва стройната фигура. Използва се в различни диети, тъй като е нискокалорична, богата на витамин С, с много ниско съдържание на натрий. Основното действие на целината е диуретично, извежда от организма излишните соли и предпазва от напълняване.

Как да я избираме?

Най-добрата листна целина е средна на дължина и не много твърда. Дръжките й трябва да са чупливи и меки. Когато избирате растения със силно развити корени, търсете твърд кореноплод. Натиснете леко върха на корена, за да видите дали не е нагнил.
Дръжковата целина не е много богата на витамини и минерали. А растенията, които вече са образували цветоносно стъбло и семена, са по-твърди и горчиви на вкус.

Целината понижава високото кръвно налягане и този неин ефект отдавна се използва в китайската медицина.
Да се запознаем с няколко лесни и здравословни рецепти с целина, подходящи за сезона, когато тя е най-предлагана на пазара.

Италианска салата с гъби и целина
Салата Уолдорф с къри
Крем - супа от целина и картофи
Салата от целина и орехи с див ориз

Надя Петрова