Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Горе на черешата

21.05.2012 г. 00:02
6720
Горе на черешата
И то веднага, защото сме в сезона им, а той е кратък. Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове. В Австралия зреят по Коледа, в Южна Европа през юни, във Великобритания в средата на юли. В Европа ги отглеждат промишлено от Пиренейски полуостров на запад до Мала Азия на изток, а на север - до Британските острови и южната част на Скандинавския полуостров. В САЩ по-голямата част от черешовите насаждения са създадени в западната част на държавата (Калифорния). Нашата родна Калифорния е Кюстендилския край - тамошните череши са най-вкусното нещо на пролетта и си заслужава да отиде човек по това време там, за да си отяде на воля любимите хрущялки. Ако сте забелязали, като почне човек да яде череши, просто се забравя - подобно е на това да лющиш слънчогледови семки. Само че е далеч по-полезно. Най-добре е да се ядат пресни, още по-добре, ако току-що са откъснати от дървото. Но това и децата го знаят и слава богу го правят, защото така хапват нещо, от което организмът не страда, а се възродява.Най-широко разпространените видове череши, които са предназначени за консумация в прясно състояние, са дивата череша и вишната. Родината на тези два вида е Европа и Западна Азия. Познати са от преди около 300 години пр.н.е. През вековете черешовите дървета са били възхвалявани както заради техния вкусен и сочен плод, така и заради красотата им.

Според един психологически тест, ако обичате череши, вие сте нежни, добросърдечни, вежливи. Винаги сте готови да действате дори в свой ущърб, само и само да доставите радост и удоволствие на любимите ви хора. Никога не клюкарствате, но обичате да разказвате и да слушате вицове.
В любовта сте като дете - преживявате тежко изневярата и пренебрежителното отношение към вас.

Най-известни сортове череши са естествено едрите и месестите. Почитатели имат и редките бели череши, които са нещо като блондинките на сорта. Но пък сладкото от тях е страхотно.

Като избирате череши, предпочитайте кръгли плодове с ярък цвят. Избягвайте меки или сбръчкани череши. Гледайте дръжките - ако са изсъхнали, значи се опитват да ви метнат, че току-що са набрани. И не грабете по много, защото са нетрайни. Дръжте ги в хладилник, в найлонов плик с въздух, но не повече от 3 дни. Череши без дръжки и костилки могат да се замразяват и да се съхраняват няколко месеца. Черешов пай, конфитюр от череши, вишновка - стотици са рецептите, в които има череши или вишни. Много малко хора знаят, че черешите и вишните са чудесно лекарство срещу някои болести.

При подагра, например, е добре да се приемат поне по 15 череши на ден. Плодът може да се замени със сироп или чай от черешови дръжки. Той се приготвя като шепа добре измити черешови дръжки се заливат с литър вряла вода и се оставят на къкрят на котлона в продължение на 7 минути. След поне 20 минути се прецежда. Ежедневно се приемат по 2 чаши от течността.

Не само плодовете на черешата са полезни. Кората на дивата череша е широко използвана при приготвянето на сироп против кашлица. Той помага при бронхиална астма, бронхит, емфизем, тютюнопушене или грип. Ако сте от здравите пушачи, опитайте да намалите цигарите като минете на черешова диета. Двете неща никак не си подхождат и в резултат на това няма да ви е приятно пушенето.

Черешите са с ниско съдържание на мазнини, не съдържат от вредните наситени мазнини, натрий и холестерол, но пък са добър източник на растителни влакна. В състава им присъстват витамините С, РР и каротин и др. Черешите имат диуретично действие и по тази причина на болните от затлъстяване се препоръчва черешова диета. Задължително плодовете трябва да са пресни, затова времето за тази диета настъпва през юни – сега е момента. Преди да започнете, за седмица - две намалете количеството на храната за да се свие стомахът ви. Достатъчно е да ограничите хляба и другите тестени храни, както и сладките неща. Монодиетата с череши води не само до отслабване, но и до прочистване на организма от токсини. Дневно се консумират до кило и половина, разпределени на няколко порции. Най-силният глад се чувства през първите два дни. На третия или четвъртия ден в устата се появява характерен ацетонов дъх - признак, че мазнините започват да се разграждат. При затлъстяване се налага да минете на череши за седмица. Свалят се от 5 до 7 килограма.

Много важно е правилното захранване след приключването на диетата. То трае толкова време, колкото и гладуването. Ако сте били на череши 7 дни, на 8-ия прибавете и друг плод, на 9-ия суров зеленчук, на 10-ия варени картофи, на 11-ия млечни храни, на 12-ия препечен хляб, на 13-ия яйце и чак на 14-ия месо.

Добре е диетата да се съчетава с лек спорт. Най-подходящи са плуването, каланетиката, карането на велосипед - според възрастта и предпочитанието. Но и повече разходки пеша вършат работа. Манекенки в един форум споделят, че много череши, същото количество минерална вода и 1 люта чушка преди лягане – и просто си на 1 разстройство време от идеалното тегло. Ако сте смели и безразсъдни, опитайте.

Авторитетен английски източник пък подканя смело към ядене на черешов пай, свалял холестерола и риска от диабет, при това по вкусен начин. Затова продължаваме с рецепти.

Черешов флан
Черешов крем с извара
Черешов кисел

Надя Петрова