Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Ни е морков, ни е ряпа, но е вкусно да се папа. Що е то?

27.04.2011 г. 01:11
3150
Ни е морков, ни е ряпа, но е вкусно да се папа. Що е то?

След зимния сезон онова от което организма ни се нуждае най-много са пресните зеленчуци – на салата, в ястие или за подправка – разнообразието от видове и възможности за приготовление е огромно.

Повечето хора познават обаче само по-известните и разпространени зеленчуци, а други които са дори по-полезни за съжаление си остават в забвение.

Такъв е случаят и с близкия роднина на моркова и ряпата – пащърнака. Той е подобен на морков, но с напълно бял цвят. Само коренната му част е ядлива и има доста силен и специфичен вкус и аромат.

Пащърнака се среща като диворастящ около реки и по ливади, на прохладни места. Той е двугодишно растение и цъфти от юни до август. Има големи перести листа с дълги до около метър дръжки. Въпреки че може да се намери в природата, по-добре е да си купите култивиран.

В България пащърнака се използва по-често като подправка, но в много страни се използва като основна съставка за приготовление на супи и гювечи.

Пащърнакът е богат на витамин В1, В2 ,С, калий, минерали и етерични масла. Тъй като ускорява храносмилането и абсорбира вода често присъства в диетите, а също и в различни видове лечебно хранене и фитотерапията. Зеленчукът има диуретично действие и е полезен за бъбреците и далака.

Препоръчва се и при захранване на бебета, като консумирането му е допустимо след 4 месец.