Блогът за Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Всичко, което трябва да знаете за стевията

преди 12 часа
0
Всичко, което трябва да знаете за стевията

Нека разберем първо, какво точно представлява стевията. На латински Stevia rebaudiana, това е растение, което е член на семейство хризантеми, подгрупа на семейство Asteraceae (амброзови). Има голяма разлика между стевията, която купувате в магазина за хранителни стоки, и тази, която бихте могли да отглеждате у дома. Продуктите със стевия, които се срещат по рафтовете на магазините за хранителни стоки, като Truvia и Stevia in the Raw, не съдържат цели листа стевия. Те са направени от силно рафиниран екстракт от листа на стевия, наречен ребаудиозид А (Reb-A). Всъщност в много продукти съдържат стевия. Стевията е около 200 пъти по-сладка от трапезната захар. Подсладителите, произведени с Reb-A, се считат за "нов тип", тъй като са смесени с различни подсладители, като еритритол (захарен алкохол) и декстроза (глюкоза). Например Truvia е смес от Reb-A и еритритол, а Stevia in The Raw е смес от Reb-A и декстроза или малтодекстрин.

Някои марки стевия съдържат и естествени аромати. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) Trusted Source не възразява срещу термина "натурални аромати", ако съответните съставки нямат добавени оцветители, изкуствени аромати или синтетични вещества. Все пак съставките, които попадат под типа на "естествените аромати", могат да бъдат силно преработени. Мнозина твърдят, че това означава, че в тях няма нищо естествено. Можете да отглеждате стевия като растение у дома и да използвате листата му за подслаждане на вашите храни и напитки. Подсладителите Реб-А се предлагат в течна, прахообразна и гранулирана форма. За целите на тази статия "стевия" се отнася за продуктите на Reb-A.

Има ли ползи от употребата на стевия?

Стевията е ненутритивен подсладител. Това означава, че тя почти не съдържа калории. Ако се опитвате да отслабнете, това може да ви бъде от полза. Въпреки това, до момента изследванията не са достатъчно убедителни. Въздействието на ненутритивния подсладител върху здравето на човека може да зависи от количеството, което се консумира, както и от времето на деня на неговия прием. Ако имате диабет, стевията може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол.

Медицинско проучване от 2010 г., проведено сред 19 здрави участници с нормално тегло и 12 участници с наднормено такова, установява, че стевията значително понижава нивата на инсулина и глюкозата в кръвта. А според проучване от 2009 г. се доказва, че стевията на прах може да помогне за регулиране на холестерола. Участниците в изследването консумират по 20 милилитра екстракт от стевия дневно в продължение на един месец. Проучването установява, че стевията понижава общия холестерол, LDL (лошия") холестерол и триглицеридите без отрицателни странични ефекти. Тя също така увеличава HDL ("добрия") холестерол. Не е ясно дали случайната употреба на стевия в по-малки количества би имала същото въздействие.

Причинява ли стевията някакви странични ефекти?

Според FDATrusted Source гликозидите на стевията, като Reb-A, са "общопризнати като безопасни". Не са одобрени обаче целите листа стевия или суров екстракт от стевия за употреба в преработени храни и напитки, поради липса на информация за безопасност. Има опасения, че суровата билка стевия може да навреди на бъбреците, репродуктивната и сърдечносъдова система. Тя може също така да понижи твърде много кръвното налягане или да взаимодейства с лекарства, които понижават кръвната захар. Въпреки че стевията се счита за безопасна за хора с диабет, към марките, съдържащи декстроза или малтодекстрин, трябва да се подхожда с повишено внимание. Декстрозата е глюкоза, а малтодекстринът е нишесте. Тези съставки добавят малки количества въглехидрати и калории. Захарните алкохоли също могат леко да увеличат броя на въглехидратите. Ако използвате стевия от време на време, това може да не е достатъчно, за да повлияе на кръвната ви захар. Но ако я използвате през целия ден, въглехидратите се увеличават.

Според медицинско проучване от 2019 г. се съобщава за възможна връзка между нехранителните подсладители, включително стевията, и нарушенията в полезната чревна флора. Същото проучване предполага, че ненутритивните подсладители могат да предизвикат непоносимост към глюкозата и метаболитни нарушения. Както при повечето ненутритивни подсладители, основен недостатък е вкусът. Стевията има вкус, който е леко горчив. При някои хора продуктите от стевия, към които има добавен еритрол, могат да предизвикат храносмилателни проблеми, като подуване на корема и диария.

Безопасна ли е употребата на стевия по време на бременност?

Стевията, произведена с Reb-A, е безопасна за умерена употреба по време на бременност. Ако сте чувствителни към захарни алкохоли, изберете марка, която не съдържа еритритол. Суровият екстракт от стевия, включително стевията, която сте отгледали в саксия в домашни условия, не са безопасни за употреба, ако сте бременни или кърмите.

Има ли връзка между стевията и риска от заболяване от рак?

Има някои доказателства, че стевията може да помогне в борбата с някои видове рак или да ги предотврати. Според проучване от 2012 г., проведено от Trusted Source, гликозид, наречен стевиозид, който се съдържа в растенията стевия, помага за убиването на раковите клетки. Друго проучване от 2013 г. установява, че много производни на гликозида на стевията са токсични за специфични видове рак като левкемия, рак на белия дроб, стомаха и гърдата.

Как да използвате стевията като заместител на захарта?

Стевията може да се използва вместо трапезна захар, като добавка в любимите ви храни и напитки. Една щипка стевия на прах се равнява на около една чаена лъжичка трапезна захар. Можете да използвате стевията и като добавка към:

  • кафе или чай;
  • в домашна лимонада;
  • в смути;
  • в неподсладено кисело мляко;

Някои марки стевия, като Stevia in the Raw, могат да заместят трапезната захар, особено ако я използвате при печене на различни сладкиши. За да компенсирате липсата на достатъчно захар, трябва да добавите към рецептата си допълнителни съставки като ябълково пюре или намачкани банани, които да придадат сладост на сладкишите. Възможно е да минете през процеса – проба-грешка няколкократно, докато постигнете желаната от вас степен на сладост.

Какво още трябва да знаем за стевията?

Продуктите от стевия, произведени с Reb-A, се считат за безопасни, дори за бременни или хора с диабет, тъй като рядко предизвикват странични ефекти. Въпреки това е необходимо да се изготвят още изследвания, за да се предоставят убедителни доказателства за това, как приемът на стевия влияе на контрола над теглото, диабета и други здравословни проблеми. Не забравяйте, че стевията е много по-сладка от трапезната захар, така че няма да ви се налага да я използвате толкова много. Цялото растение стевия не е одобрено за търговска употреба, но все пак можете да го отглеждате в саксия у дома. Въпреки липсата на изследвания, много хора твърдят, че този вид стевия е безопасна алтернатива на своя силно рафиниран аналог или на трапезната захар. Въпреки че добавянето на сурово листо стевия към чаша чай от време на време е малко вероятно да причини вреда на организма, не трябва да се консумира от бременни жени. Докато научните изследвания не установят дали целите листа сурова стевия са безопасни за прием от всеки, добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да я използвате редовно, особено ако имате сериозни заболявания като диабет, сърдечни проблеми или високо кръвно налягане.