Нужни продукти
1, 5 кг Картофи
1 глава Лук
4 скилидки чесън
150 г кашкавал
200 г сирене
1 ч.л чубрица
1 ч.л черен пипер
на вкус сол
2 бр яйца
1 доза протеин / не е задължителен/
1/2 връзка зелен лук / перата/
1 ч.л кимион
1 връзка копър
4 скилидки чесън
4-5 пера зелен лук
2 с.л. майонеза
5 с.л. кисело мляко
на вкус сол
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
100 г панко галета
Стъпки
Картофите се измиват, обелват се и се сваряват цели във вряща, подсолена вода. След като се сварят, се оставят да се охладят за кратко. Настъргват се в голяма купа на едро ренде. Лукът се обелва и се реже на много ситно. Чесън се бели и с върха на ножа се смачква на паста. Зеленият лук се реже на ситно. И двата вида лук и чесънът се добавят при картофите. Сиренето и кашкавала също се стържат на едро ренде и се добавят към сместа. Следват яйцата, като е добре първо да ги чукнете в малка купичка, защото понякога има кръв по тях и така ще си спестите главоболия. След това се добавят подправките и протеина и всичко се разбърква много добре. Тавата на фурната се застила с хартия за печене и се намазва с олио. Фурната се включва на 200 градуса. От сместа с влажни ръце се оформят кюфтета, които се овалват в панко галетата и се подреждат в тавата. При мен излязоха 25 кюфтета. Слагат се да се пекат, като времето зависи от фурната. При мен печенето отне около час или докато придобият златист цвят.
В купа се сипват майонезата, заквасената сметана и киселото мляко. Добавят се подправките. Перата зелен лук се нарязват на много ситно и се добавят в купата. Копърът се наситнява и също се добавя в купата. Чесънът се обелва и се прави на паста с върха на ножа. Всичко се разбърква много добре. След като кюфтетата се изпекат, се подреждат върху решетка и се оставят да изстинат. В подходяща чиния за сервиране се слага от соса и върху него се подреждат няколко кюфтета. Поднасят се с чаша вино или друго питие по избор! Да ви е вкусно с тези хрупкави отвън и меки отвътре вкусни картофени кюфтета!
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти