Една вкусна рецепта за огретен със сирена и още нещо (в този случай сложих малко кренвирши, но вие може да добавите друг колбас или парченца пилешко филе), а по желание може да сготвите и без месо. Най-вкусно е когато се поднесе с кисело мляко... може да дадете и вашите предложения и оценка в коментар под рецептата. :-)
Предварително сме сварили картофите и морковите цели, до готовност без да се разкашкват.
В подходящ съд започваме да режем сварените картофи на шайби и да ги редим един до друг като основа на ястието. Може да подправим с малко сол и черен пипер на вкус.
Върху картофите разпръскваме и сварения морков на шайби, част от топеното сирене на парченца, както и месото (в случая използваме кренвирш, но вие може да ползвате всякакво месо, на малки парченца, но да не е сурово, предварително го запържете ако е пилешко филе, например)
Разбиваме яйцата и към тях добавяме сиренето, през това време сме настъргали малко кашкавал върху първия ред от ястието;
Покриваме добре наредените вече продукти със сместа, като запазваме малко...
Редим отново от картофите на шайби, а в зависимост от съда и количеството останали картофи може да направим още един ред, но аз ви препоръчвам да завършите ястието с този ред, като оставите поне един пръст въздух от ръба на съда.
Дабавяме малко масло на като нарязано на ситно разпръскваме върху картофите; Може да натрошим още малко сирене и да настържем кашкавал;
Разбиваме готварската сметана в съд, като към нея добавяме останалата смес от яйца и сирене и прибавяме малко вода... след което заливаме добре ястието;
Покриваме с фолио и печем в предварително загряна фурна на 250 градуса, за около 15-20 минути; Махаме алуминиевото фолио и печем за още няколко минути, да изври водата и да се запече леко отгоре....
Вадим от фурната и поръсваме добре с кашкавал, който след това запичаме до готовност;
Препоръчвам да го сервирате, като подправите със сол и черен пипер, а накрая добавите и няколко лъжици кисело мляко... става божествено! Да ви е вкусно...