Торта "Гараш"
Приготвянето на крема започва един ден преди самото сглобяване на тортата. Сметана и захарта се слагат на огъня и се загряват при непрекъснато бъркане, докато се разтвори напълно захарта.
Шоколадът се начупва на малки парченца и се залива с горещата сметана. Купата се поставя на водна баня и се бърка до пълното разтопяване на шоколада, но в никакъв случай не трябва да се допуска сместа да заври. Покрийте плътно купата с домакинско фолио и поставете да се охлади в хладилника за една нощ.
На другия ден добавете коняка и разбийте до получаването на гъста, леко пухкава смес с шоколадов цвят.
Към смлените орехи се прибавя предварително пресятата пудра захар, белтъците и ванилията. Разбиват се с миксер до сгъстяване и побеляване на сместа.
Така приготвената орехова смес се разстила на слой 2-3 мм върху форма, застлана с хартия за печене. Хартията трябва да е по-голяма от формата, за да може лесно да се извади.
Пече се при 140-160 градуса. Изпичат се 5-6 броя платки. Веднага се изваждат от формата, остават се да изстинат известно време и чак след това се отлепва хартията. Охладените платки се намазват с приготвения крем.
Тортата се намазва отстрани и отгоре със същия крем. Към напълно размекнатия на водна баня шоколад се прибавя какаовото масло. Разбърква се до пълното му поемане. Тортата се залива с темперирания шоколад, докато още не се е втвърдил. Поръсва по средата в кръг с обелени, нарязани на едро и оцветени в светлозелено бадеми(или кокосови стърготини).
(Със същите блатове и крем се приготвят и шоколадовите пурички. В този случай платките се пекат в продълговата форма и веднага след изваждането им, докато още са пластични се нарязват и навиват на точилка, за да приемат кръгла форма. Пълнят се със крем и се заливат с шоколадова глазура.)
Не ми се получиха блатовете,разпаднаха се всичките ,дори не можах да ги извадя от тавичката,но така и не разбрах защо?Каква е оптималната температура за печене?
Задължително сместа се изсипва върху добре намазнена хартия и формата за печене.