Нужни продукти
Крем:
400 мл. течна сметана (каймак)
150 гр. захар
500 гр. шоколад
2 с.л. тъмен ром (коняк)
Блатове:
400 гр. орехови ядки, ситно смлени
170 гр. пудра захар
8 бр. белтъка
1 ванилия
Глазура:
150 гр. шоколад
40 гр какаово масло (или слънчогледово олио)
50 гр. обелени бадемови ядки (или кокосови стърготини)
малко зелена боя за хранителни цели
хартия за печене
Нужно Време
подготовка 780 минути
готвене 30 минути
общо 810 минути
Стъпки

Приготвянето на крема започва един ден преди самото сглобяване на тортата. Сметана и захарта се слагат на огъня и се загряват при непрекъснато бъркане, докато се разтвори напълно захарта.

Шоколадът се начупва на малки парченца и се залива с горещата сметана. Купата се поставя на водна баня и се бърка до пълното разтопяване на шоколада, но в никакъв случай не трябва да се допуска сместа да заври. Покрийте плътно купата с домакинско фолио и поставете да се охлади в хладилника за една нощ.

На другия ден добавете коняка и разбийте до получаването на гъста, леко пухкава смес с шоколадов цвят.

Към смлените орехи се прибавя предварително пресятата пудра захар, белтъците и ванилията. Разбиват се с миксер до сгъстяване и побеляване на сместа.
Така приготвената орехова смес се разстила на слой 2-3 мм върху форма, застлана с хартия за печене. Хартията трябва да е по-голяма от формата, за да може лесно да се извади.
Пече се при 140-160 градуса. Изпичат се 5-6 броя платки. Веднага се изваждат от формата, остават се да изстинат известно време и чак след това се отлепва хартията. Охладените платки се намазват с приготвения крем.

Тортата се намазва отстрани и отгоре със същия крем. Към напълно размекнатия на водна баня шоколад се прибавя какаовото масло. Разбърква се до пълното му поемане. Тортата се залива с темперирания шоколад, докато още не се е втвърдил. Поръсва по средата в кръг с обелени, нарязани на едро и оцветени в светлозелено бадеми(или кокосови стърготини).

(Със същите блатове и крем се приготвят и шоколадовите пурички. В този случай платките се пекат в продълговата форма и веднага след изваждането им, докато още са пластични се нарязват и навиват на точилка, за да приемат кръгла форма. Пълнят се със крем и се заливат с шоколадова глазура.)

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
22.10.2010 г. 10:46 Полезен 1

Не ми се получиха блатовете,разпаднаха се всичките ,дори не можах да ги извадя от тавичката,но така и не разбрах защо?Каква е оптималната температура за печене?

Пламена коментира
Подобни рецепти