Здравословно

Здравословното хранене е много важна част от живота на всеки един от нас. Този тематичен блог е създаден, за да ти покаже ключът към дълголетието и да ти помогне във воденето на възможно най-здравословния начин на живот.

Червеното цвекло - за хубост, здраве и комфорт

09.12.2011 г. 22:40
14835
Червеното цвекло - за хубост, здраве и комфорт
Виждаме го и зиме, и лете по пазарите. Казваме си че е много полезно и го подминаваме. Грешка, защото то е много вкусно освен че е приятел на всички човешки органи - бих казала, и мъжки, и женски. Пълно е с витамини, микроелементи, най-добрият чистач на организма от вредни вещества. Снижава стреса, добър е със сърцето, стомаха, червата, черния дроб и какво ли още не. На жените помага в критичните дни и климакса, и то по-добре от синтетичните хормони, които докторите предписват. Мъжете стават по-силни и полово активни, а и простатата им е защитена, ако ядат цвекло.

Такава е славата на цвеклото още от времето на арабите и персите, а за древните гърци и римляни то било задължителен елемент от рационалното хранене. Хипократ многократно го споменава като лечебно средство за всякакви болести.
Да видим къде се прилага освен в посочените вече случаи.

На първо място - за понижаване на кръвното и холестерина при хипертоници. Бетаинът, който се съдържа в него, помага при болести на черния дроб. Тъмночервеното цвекло пък укрепва стените на капилярите, действа съдоразширяващо, противосклеротично и успокояващо.

Пектините защитават организма от въздействието на радиоактивни и тежки метали, предпазват от микроорганизми червата и гонят холестерола. Желязото и медта в него помага при анемии, изтощение и спад на силите - в този случай пийте 3 пъти дневно пресен сок преди хранене. Ако ви боли зъб, то също ще помогне.

Народната медицина препоръчва сок от цвекло при ракови болести, а при хрема - сок от варено цвекло вместо капки за нос.
С него обаче трябва да внимават болните от бъбреци и трябва да го ограничат.

В северните страни то се радва на почит и уважение, наравно с водката. И това не е случайно - чаша пресен сок от цвекло, който се пие за разредител, помага да останем трезви на масата и затваря вратата на махмурлука. Освен това той чудно се съчетава с айран или сокове. Полезно познание в случай че ви чака тежка трапеза.

Червеното цвекло е най-издържливият зеленчук на света, затова го има целогодишно. Съхранява се в хладилник, да не е овлажнено и завито в найлон месеци наред без да загние.

Ще познаете добрия екземпляр на пазара, когато одраскате кората му - трябва да пусне тъмночервена капка сок. Освен това трябва да е гладко и лъскаво.

Ето няколко идеи как да използваме този много полезен зеленчук. Започваме с класика -

Украински борш

Салата “Вихрушка”
Предлагаме ви я, понеже е много полезна, а и много лесна за изпълнение. С тази вихрушка ще прочистите организма си много добре.

Салата “Елцин”
Защо се казва така, не знаем. Но има руски произход и дълбоки фолклорни корени.

Рубинена гривна

Надя Петрова