Фалафел със сос "Тахини"
нужно време
1595 минутипорции
- -трудност
- -сготвиха
1Зърната сух нахут се накисват във водата и се оставят да преседят 1 нощ. След това изцеждате добре и смилате в кухненския блендер. В дълбока купа се поставят смлените зърна нахут, булгура, лука, чесъна, бакпулвераи и подправките. Смесват се добре и сместа се оставя да почине около 45 минути.
След това добавете брашното и ако сместа е станала прекалено гъста може да добавите малко вода. С мокра лъжица и мокри ръце оформете малки топчета, като загребвате пълна с връх лъжица. Трябва да се получат 12-18 топчета.
След като оформите фалафелите, оставете ги да починат отново за около 30 минути и така запазват формата си по-добре и са по-лесни за пържене. В тигана се загрява олиото, така че кубче хляб да покафенее за 45 секунди. Слагате първата партида фалафели и леко намалявате котлона. Не слагайте следващата партида, преди да извадите всички готови фалафели.
След това засилете отново котлона при слагането и го намалете леко след 10 тина секунди. Извадете върху кухненска хартия и оставете да попие излишната мазнина. Сервират се с арабски питки, хумус, салата и сос "Тахини".
Приготовление на сос "Тахини":
Сусамовият тахан и смачканият чесън се разбъркват добре, прибавят се подправките и лимоновия сок. Бавно се добавя водата като се бърка непракъснато. Когато сместа стане хомогенна, сосът е готов. Сложете в подходящ съд и полейте отгоре със зехтина.
Полейте с него фалафелите и БОН АПЕТИТ!