Кебап по шопски
лесно, тежко, зимно и вкусно
1 кг месо се нарязва на малки късчета. По 5-6 от тях се нанизват на шишчета, като между месото се слагат и по 2-3 малки чушки. Така направените шишчета с месо и пиперки се задушават с ½ чаена чаша сгорещена мазнина – до изпаряване на водата.
Шишчетата се изваждат от мазнината и в нея се задушават 4-5 глави ситно нарязан лук и 4-5 домата, също ситно нарязани. Когато водата от доматите се изпари се поставя 1 супена лъжица брашно и се залива с 1-2 разливни лъжици гореща вода. В така получения сос се поставят шишчетата и се пече във фурната.
Когато месото е готово, кебапът се залива с отделно приготвена смес от 2-3 разбити яйца с 1 чаша кисело мляко и се допича още 10-12 минути. Към края се наръсва с чубрица.