Нужни продукти
500 гр. свинско филе
500-700 гр. печурки
1 стрък праз лук
1-2 глави кромид лук
3 моркова
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1/2 пакетче масло
250 мл течна сметана за готвене
150-200 гр. кашкавал
топено сирене (по избор)
подправки за пържоли
подправка вегета (по избор)
6 литра червено вино
Нужно Време
подготовка 30 минути
готвене 120 минути
общо 150 минути
Стъпки

За приготвянето на тортата се използва голямо глинено гювече с диаметър около 30 см и височина около 15-20.
Свинското филе се нарязва на филийки по около 1 см и се изчиства от абсолютно всякаква мазнина, за да не ви "заплува" тортата.

После му хвърляте един бой с чука и го ръсите с подправките за пържоли. Не го бийте много за да не се разкъса.
Морковите, кромида, праза и гъбите се нарязват на много тънки резенчета в различни съдове. Отделените пънчета ще сложим в основата на тортата.

Дъното на гювечето се намазва с масло. Отгоре се подреждат нарязаните на тънки колелца пънчета от печурките, така че да залепнат за маслото. Върху пънчетата, продължавате да редите колелца от кромида, праза и морковите. Така долния безмесен пласт е готов.
За да го "залепите" за пържолите, го поръсвате с малко от нарязания на ситно копър и магданоз и го заливате със малко сметана.
Вече сте готови да сложите пържолите. Подреждате ги една до друга и ги натискате така, че да се "залепят" за долния пласт. Процедурата се повтаря, колкото е необходимо, за да се запълни гювечето, като вече се използват резенчетата от гъбите. Внимавайте с топеното сирене и слагайте наистина малко, ако ще слагате.
Най-горния слой трябва да остане с гъби и да бъде залят със сметана.
Захлупвате го и го пъхате във незатоплена фурна. Пече се с капака на бавен огън, докато месото не стане свръх крехко. Отхлупвате капака и настъргвате кашкавала отгоре и го оставяте леко да се зачерви.
Самата торта се свива и се отделя от стените на гювечето така, че натискайте пържолите направо с тежестта на тялото си за да "залепнат" хубаво.
Остава само да си я нарежете на парчета и без 6-те литра червено вино да не сядате на масата.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти