ЗА рецептата

Рецепта от моята баба

Нужни продукти

2 чаши бяло вино
2 с.л. мед
2 с.л. коняк
2 с.л. олио
1,5 кг. свински бут
1 кг. картофи
3 малки лимона
Нужно Време
подготовка 120 минути
готвене 55 минути
общо 175 минути

Стъпки

Месото се набожда на няколко места с тънък нож и се шпикова с иглички розмарин. Залива се със смес от олио, бяло вино и сока на един лимон. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Престоява около 2 часа, като от време на време се обръща.

Изважда се от маринатата и се подсушава. Слага се в тавичка и се покрива с малки парченца масло. Фурната се затопля до 240 градуса и месото се пече около 15 минути, докато се зачерви. След това температурата се намалява до 180 градуса и се пече още половин час като непрекъснато се полива с маринатата.

Медът се разтравя в сока на един лимон и коняка и със сместа се полива месото като печенето продължава още 30 минути. През последните 10 минути. около месото се нареждат резенчетата на третия лимон.

През това време картофите се обелват, нарязват се на тънки филийки и се поливат с разтопеното масло. Посоляват се и се пържат под капак като се бъркат. Печеното се сервира с картофите. Приятен апетит!

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар

Подобни рецепти