Блогът за В кухнята

Тук е мястото, където събираме всички функционални и практични решения за твоята мечтана кухня. А защо да не споделиш с нас и своя личен опит?

Как да изберем зехтин екстра върджин?

10.08.2024 г. 15:46
68
Как да изберем зехтин екстра върджин?

Какво представлява зехтинът екстра върджин? Най-просто казано, това е механично извлечено масло от маслини. Изборът на най-добрият продукт е да се  насочим към най-пресния такъв, направен от идеално узрели, в случая, предимно зелени  маслини с отлично качество. Но много аспекти на производството и съхранението могат да повлияят на крайното качество на продукта. Ето за какво трябва да следите внимателно при прочитане на етикета, за да изберете най-добрия зехтин екстра върджин:

1. Дата на производство: Колкото по-пресен е зехтинът, толкова по-добре!

Срокът на годност на зехтина екстра върджин е средно около 2 години, като е по-добре да е 18 месеца (ако се съхранява правилно). Не на  всички бутилки обаче, ще пише тази основна информация, в САЩ например няма закон, който да изисква посочването на дата на годност за зехтина екстра върджин, а когато присъства, обикновено се поставя срок на годност от 2 години. Италия пък отскоро е  приела закон, който изисква от производителите да посочват дата на годност, определена 18 месеца след производството.  Затова, най-добре изберете такава бутилка, на чийто етикет да бъде посочен срока на годност или датата на производство.

2. Предпочитате европейски зехтин? Изберете зехтин екстра върджин с PDO или IGP печат.

Търсете червения PDO или DOP печат на етикета. Зехтинът екстра върджин с DOP печат е  с най-високият клас на качество, който е и рядко срещан, така че няма нужда да четете етикета допълнително, тъй като вече ще сте наясно, че това е най-отличния продукт. PDO печатът означава защитено наименование за произход, което гарантира, че целият производствен процес на зехтина е сертифициран: от сорта и качеството на маслините до методите за отглеждане, събиране, смилане и екстракция. Синият печат IGP или PGI (Защитено географско указание) също е добра индикация, но гарантира само, че зехтинът екстра върджин е поне отчасти обработен или произведен в определен географски регион.

3. Предпочитате италиански екстра върджин? Проверете неговия произход.

Според законите в САЩ, „Продукт на …“ се отнася до произхода на зехтина, докато „Внос от …“ или „Бутилирано в …“ се отнася до мястото, където е бутилиран. Европа също наскоро въведе закон, който изисква етикетът да уточнява произхода на зехтина екстра върджин. Проверете внимателно дали този, който го е бутилирал, също така е и неговият производител. Трябва да пише нещо подобно като: „Произведено в Италия“ или „Произведено в Италия с маслини, идващи от страна …“. Във втория случай, зехтинът може да е бутилиран в Италия, смесен със зехтин от други държави и следователно да не е напълно „италиански“ – без значение колко италианска ви звучи марката.

4. Обърнете внимание на вкуса: Първокласният зехтин екстра върджин има отличителен вкус!

Всъщност, по време на задължителната дегустационна проверка на IOC (Международния съвет за маслини), за да бъде зехтинът класиран като екстра върджин, не бива да се забелязват и усещат  дефекти в неговия вкус и мирис. Зехтинът екстра върджин може да напомня вкусът и ароматът  на бадем, трева, круша, артишок, домати и много други! Истината е, че докато най-добрия зехтин притежава много от тези положителни качества, те в крайна сметка изчезват с времето. Една от най-летливите характеристики на прясно извлечения зехтин (и обикновено показател за качествен продукт) е да бъде пикантен и с вкус на черен пипер.

Пресният, напълно безвкусен зехтин екстра върджин може да се хареса на по-голямата част от потребителите, но това не е показател за отличните му качества. Различните сортове култивирани маслини имат свий собствен отличителен вкус. Подобно на виното и гроздето, времето може да повлияе на качеството на маслините, добивани от едни и същи дървета, с течение на времето. Също като виното, бутилките могат да съдържат смес от сортове, така че дегустацията е наистина добър начин да разберете кой зехтин ви допада  най-много!

5. Италиански зехтин: Задължително студено пресован

Търсете надписите „prima spremitura a freddo“ (студено пресоване)  или „estratto a freddo“ (студено извличане) на етикета на бутилката. „Prima spremitura a freddo“ също така означава, че маслиновата паста е била пресована по традиционния метод, а не центрофугирана.

6. Внимавайте с подвеждащото: Първо пресоване

Термините „first press“ (първо пресоване) или „prima spremitura“ са безсмислени и подвеждащи, тъй като се прилага само едно пресоване.

7. Нефилтриран зехтин екстра върджин

Нефилтрираният зехтин екстра върджин е мътен на външен вид, има малко по-силен вкус и по-високо хранително съдържание. Въпреки това, мътните частици намаляват срока му на годност до само няколко месеца, така че се уверете, че купувате пресен такъв.

8. Органичен зехтин ("Organic")

Органичния зехтин е добър избор, ако искате да ограничите химикалите в храната си. Някои последни изследвания показват, че един  на всеки четири вида зехтин може да съдържа следи от химически остатъци.

9. „Light“ зехтин

Такъв вид зехтин всъщност няма. Вкусът  му може да е лек, но имайте предвид, че няма разлика в калориите между различните видове- всички те съдържат 9 килокалории на грам.

10. Печати

 Печатите със сертификат могат да бъдат подвеждащи, така че внимавайте. Няколко значими американски печати са NAOOA (Северноамериканска асоциация за зехтин) и COOC (Калифорнийски съвет за зехтин). Членството в NAOOA е доброволно и гарантира спазване на подробните европейски стандарти, докато печатът на COOC е достъпен само за производители от Калифорния и включва по-малко тестове от европейския анализ. Всичко, произведено в Европа, Северна Африка, голяма част от Близкия изток, Аржентина и Уругвай, е в съответствие с правилата на Международния съвет за маслини (IOC), който стриктно регулира производството и класифицирането на зехтина. В Европа най-добрият печат е DOP, следван от IGP.

11. Друга информация на етикета

Друга информация на етикета може да включва киселинност на зехтина, сортовете използвани маслини и други характеристики, свързани с вкуса му. Колкото по-ниска е киселинността, толкова по-добре (екстра върджин зехтинът  трябва да има не повече от 0,8% киселинност).