Празници

Какво са празниците без специални приготовления и вкусна трапеза? Разбери тук какво да сготвиш за любимия си празник, а защо не и да добавиш своята рецепта в блога.

На Петровден ранно пиле се яде

26.06.2012 г. 22:54
7504
На Петровден ранно пиле се яде
29 юни е неподвижен църковен празник, който в източноправославния календар е посветен на светите равноапостоли Петър и Павел. Те са наречени още “стълбове на православната вяра”. Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден – 30 юни, по църковному – Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.

Петър е бил един от любимците на Христос – той е свидетел на Преображението Господне, както и на предателството, извършено от Юда в Гетсиманската градина.

Хората смятали погрешно Исус ту за Йоан Кръстител, ту за пророк Илия, ту за пророк Йеремия… Но Петър му казал: “Ти си Христос, синът на живия Бог”. А Христос му отговорил: “Блажен си ти, Симоне, син Йонин, защото не плът и кръв ти откри това, а моят отец, който е на небесата! И аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя “камък” /петър означава камък/ ще съградя църквата си, и портите адови няма да й надделеят! И ще ти дам ключовете на царството небесно…”

Ето защо в народното съзнание и сега свети Петър е райски ключар. След Възнесението на Христос ап. Петър посетил различни земи и навсякъде проповядвал Божието слово. Към 67г. отишъл в Рим.

Точно по това време император Нерон предприел жестоки преследвания на християните. Ап. Петър бил затворен в тъмница и след няколко дни – на 29 юни 67г. бил предаден на смърт. Осъдили го на разпятие. Той поискал да бъде разпнат с главата надолу, защото не е достоен за еднаква смърт със Спасителя. Тогава бил на 75г. Подвигът му не бил забравен и по-късно на гроба му бил построен храм – и то не какъв да е, а величествения “Сан Пиетро” в Рим – световния символ на християнството.

Павел, с рождено име Савел бил евреин от гр. Тарс, Киликия. Той имал римско гражданство, наследено от дедите му. Бил доста начетен за времето си човек и силно вярвал в Бога. Отначало гонел християните, докато не чул глас от небето: “Аз съм Исус, когото ти гониш. Но стани и се изправи на нозете си!”
Савел бил толкова изплашен, че ослепял, три дни не ял и не пил нищо и само се молел. После при него отишъл ап. Ананий и го кръстил. Савел прогледнал и станал един от най-ревностните ученици и защитници на Христос. Заедно с християнството той приел името Павел и тръгнал да проповядва учението в различни страни.

Апостол Павел бил осъден на смърт от Нерон заедно с апостол Петър и на 29 юни 67г. бил посечен с меч.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е най-почитаният летен празник в традициите на нашия народ. Празнува се по време на жътвата. Но според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове, ябълки и сливи – петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. До този ден е забранено да се ядат ябълки, разрешението идва едва след носенето им в черквата. Народната вяра тачи свети Петър като пазач на райските порти. Ето защо раздаването на ябълки се свързва с това – да разреши св. Петър на починалите деца да си откъснат плод в райските градини.

Две седмици преди празника църквата е определила да се пости. Отговяването става с петровско /тазгодишно/ пиле и пилешка каша, защото пилето е символът на Петровден. На трапезата се слага прясна пита, баница, прясно сирене. Празникът е един от дните, в които се прави курбан. Няма строга забрана за работа.

Във връзка с празника ще ви предложим няколко традиционни български рецепти за ястия с пиле.

Петровско пиле
Пиле с джанки
Каша с пиле
Кокошка със сос
Задушено пиле с чесън

Надя Петрова