Нужни продукти
1 литър заквасена животинска сметана 35%
90 мл. (6 с.л.) лимонов сок
Нужно Време
подготовка 15 минути
готвене - - минути
общо 15 минути
Стъпки

Маскарпонето е сгъстен крем, направен от сметана, в която се слага киселина, за да се отцеди от нея воднистата част. Произхожда от района на Ломбардия в Италия.
Тъй като продаваното в магазините маскарпоне е доста скъпо, струва ми се, че не е проблем да си го направите сами у дома. При всички случаи ще ви струва 3-4 пъти по-евтино и за да си го приготвите, ще ви е нужно само малко време и добро желание.

Загрейте сметаната на водна баня, на умерен огън до температура около 87 градуса. Не всички имат термометри за хранителни цели у дома, затова просто го загрявайте на парата на добре сгорещена, но не вряща вода. Това отнема около 10-15 минути.
Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Отстранете от водната баня и оставете да се охлади на стайна температура. След като се охлади, покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник за 12 часа. През това време сметаната с сгъстява, но не много.

Пригответе си тензух на 4 ката, поставете го върху цедка и изсипете сгъстената сметана в цедката. Поставете отново в хладилник за 12 часа. През това време ще се отдели течност (около 200 мл), а вкусното кремообразно вещество, което остава в марлята, е така желаното маскарпоне. Можете да го използвате веднага или да го съхранявате в кутия до 1 седмица.

Остава ви само да решите, какво кулинарно изкушение ще си приготвите с него!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти