Кюфтета на фурна
От каймата, настъргания лук, накиснатия в млякото хляб, яйцето и подправките се омесва гладка смес. (При омесването сместа не трябва да се прекарва между пръстите!) Получената смес се разделя на 15-18 топчета. С намаслени в олио ръце всяко топче се оформя на кръгло кюфте и се поставя в намаслена тавичка. Кюфтетата се запичат във фурна за кратко време като се обръщат 1-2 пъти. Тавичката се изважда от фурната, върху всяко кюфте се поставя кръгче от пушеното сирене, връщат се отново във фурната и се запичат до леко зачервяване на сиренето. Като се извадят върху им се поставя по едно парченце от домат.
Рецептата е отлична. Малко по-калорично е, но е и здравословно, защото кюфтетата не са пържени.
Е кое му е по-здравословното - всичката тази мазнина в тавичката служи да запържи кюфтетата... Същата работа става... Освен това как ще сложиш домат върху кръгло кюфте? И защо като можеш да си спретнеш доматена салата?