Мариновано пиле, запечено върху канапе от лук
Това е любимият ни начин на приготвяне на печено мариновано пиле. Сосовете от пилето, лука и другите зеленчуци, заедно с маринатата се смесват в един неповторим пикантен букет, сладко-кисел и много лек.
Може да консумирате с бяло охладено вино, с айрян или с плодов сок - например фреш от портокали.
Ястието е подходящо за всички сезони, за всякакви случаи.
Да ви е сладко!
Продуктите за маринатата се смесват в малка купичка. Пилето се натрива с тази смес добре от вътрешната страна и се поставя в плик, който не пропуска. В плика се изсипва останалата марината и пликът здраво се завързва. Така можем да обърнем плика заедно с пилето и маринатата, за да се разнесе течността равномерно по цялото пиле.
След това поставяме в хладилник поне за една нощ (още по-добре ще е, ако можем да подържим маринованото пиле в хладилник едно денонощие, като през това време поне два-три пъти го обърнем, за да се напои с марината добре и равномерно от всички страни.
Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Обелваме морковите и ги нарязваме на кръгчета, чушките разрязваме на лентички, а след това на малки парченца.
В дълбок съд смесваме нарязаните картофи с морковите и чушките и разбъркваме. Добавяме сол на вкус.
Лука нарязваме на филийки с дебелина 3-4 мм.
В средата на тавата, в който ще печем ястието, нареждаме филийките лук на два пласта, за да подготвим канапето, върху него поставяме маринованото пиле, задължително с гърдите надолу (идеята е бялото месо, което е най-крехко и се нуждае от най-малко време и най-ниски температури при топлинната обработка, да бъде максимално защитено от нажежените повърхности при печенето.)
Отстрани подреждаме сместа от картофи с моркови и чушки. Изсипваме в тавата всичката останала марината, която придава неповторим пикантен вкус на соса. Добавяме около 250 мл. вода. Върху пилето нареждаме филийки лук, които да покрият горната му част плътно.
Тавата с така подготвеното ястие завиваме плътно в алуминиево фолио и поставяме в предварително загрята фурна, задължително върху решетка. Печем около 2 часа на 220 градуса. По този начин пилето и зеленчуците се задушават и запичат едновременно, а всички сосове си остават в ястието, като нищо от тази пикантерия не се изпарява.