Пълнена пуйка с ориз
Пуйката се измива и се натрива със сол отвън и отвътре. В тенджера се слагате мазнина, нарязания лук, задушава се за 5 минути, след това се прибавят гъбите, нарязани на средно, дреболиите (предварително сварени), ориза и подправките.
Сместа се залива с 1 и 1/2 ч.ч. вода и се оставя на котлона докато ориза поомекне.
Пуйката се пълни с оризовата смес и се зашива с конец. Цялата се маже с приготвената за намазване смес, слага се в тава, прибавят се около 300 мл вода и се пече около 3 часа и 30 мин. при температура 170 С, като цялата тава се покрива с фолио.
След това се маха фолиото и се пече още около 30 мин., като се полива със соса от печенето 3-4 пъти, до зачервяване.