Ризото с кафяв ориз
Това ризото е чудесна здравословна храна, съдържаща много фибри. Още по-здравословно ще е, ако при приготвянето му, не използваме бульон, а го оставим безсолно. Може да се консумира и като гарнитура.
Оризът се измива, слага се в тенджера и се налива с вода.
Остава се да кисне в нея около 7- 8 часа, след което се изцежда и се пече в съд на котлон. Започваме да бъркаме непрекъснато и да го изпичаме, докато зрънцата изсъхнат и спрат да цвърчат.
Слагаме олиото, нарязаните пиперки и моркови, царевицата, граха, босилека и черния пипер и леко запържваме за около 2- 3 минути. Разтваряме бульончетата в посоченото количество вода, изсипваме в ориза и го оставяме да заври, разбъркваме няколко пъти, намаляваме котлона на слаб огън и оставяме ризотото да къкри около 40 минути. Сваляме го от огъня и не го отваряме още 20 минути.
Вече е готов за консумация.