Сиропирана баница с халва
Розичките излизат много на брой и затова част от тях могат да се съхранят до 20 дни в найлонов плик, поставен в хладилника и да се сиропират във всеки един момент, в който решите.
Всичко се омесва, докато се събере на топка.
Поставя се в на маслена купа и се завива да втаса, след което тестото се премесва още веднъж и се разделя на 7-9 топки.
Всяка се точи на кора с дебелина не повече от 2 мм.
Всяка разточена кора се намазва с помощта на четка с разтопеното масло (1 пак) и се поръсва щедро с орехи и натрошена халва. Оформя се руло, което не бива да е стегнато.
Нарязва се на кръгчета с дебелина около 2 см, след което всяко от тях се нарежда в намазана с олио тава на разстояние, поне 1 см. едно от друго.
Оставят се да втасат на топло за около 20 мин.
Пекат се на 200 градуса в началото, а след това се намаляват на 180.
Изваждат се и оставят да изстинат поне 4-5 часа.
Прави се сироп от водата, захарта и второто пакетче масло. Може да се добави есенция или ванилия.
С топлия сироп се заливат наредените в тавата, една до друга розички и веднага се покриват с найлон и кърпа, за да се задушат и попият сиропа.
Много вкусно! Но според мен това е баклава с халва.