Надя Петрова
ЗА рецептата

Една от емблемите на русенската кухня.

Нужни продукти
60 г узрял хайвер от шаран или таранка
1 дебела филия сух бял хляб
1 малка главичка лук, ситно нарязана
около литър олио
сокът от 1 лимон
2 с.л. вряла вода
Нужно Време
подготовка 60 минути
готвене - - минути
общо 60 минути
Стъпки

Взема се 60 грама хайвер, почиства се от ципата, която го обвива, поставя се в дълбок съд, на който дъното е обло, за да може да се бърка, без да се губи по ръбовете на съда. Хайверът се разбива добре с дървено чукало или дървена лъжица, като се махат ципите внимателно, а зрънцата в резултат на това се пукват и могат да поемат олиото. Следва непрекъснато бъркане на хайвера, като постоянно се точи олио на тънка струйка. Може и с миксер.

Хлябът се накисва в студена вода, изстисква се добре и се добавя на трохи в сместа. Бъркането и добавянето на олио продължава. Обикновено 60 грама хайвер попиват почти литър олио. Ако на домакинята й е нужно да направи повече хайвер, увеличава както хайвера, така и олиото. По време на разбиването сместа се втвърдява; тогава се прибавя 1-2 лъжици вряла вода, или ако има - сифон (газирана вода). Те правят хайвера и по-бял. Към края на разбиването на хайвера се прибавят ситно нарязаният лук и лимоновият сок. Не стържете лука, защото горчи и не слагайте изкуствен лимон, а прясно изцеден сок. Някои не слагат в тарама хайвера хляб, защото предизвиквал бързо разваляне на хайвера. В Русе слагат, защото иначе става много мазен и трудно смилаем. И освен това няма как да се развали, защото е любима храна и се яде веднага.

Така приготвеният тарама хайвер може да се поднася и като предястие на порции в чинийки, украсен с лимон, маслини, рибки, туршия и др.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти