Нужни продукти
1/2 кг жито за варене / но не това на което пише "грухана пшеница"/
1 лимон - /сокът и кората - настъргана/
1/2 пакетче канела
400 гр начукани орехи /смлени на едро/
2 пакетчета чаени бисквити
350 гр пудра захар
Нужно Време
подготовка 540 минути
готвене 15 минути
общо 555 минути
Стъпки

Житото се изчиства от камъчета и люспи и се измива добре. Залива се със студена вода, три пръста над нивото на житото.
След като заври, се оставя да ври 15 минути, както е в тенджерата, цялата се отмества от котлона, и се увива в дебела завивка по начин, по който се увива млякото, когато го квасим. Така увитото жито, престоява 7-8 часа.
През това време всяко зрънце се разпуква и почти всичката вода се изпива от житото и то става достатъчно сочно.
След това, то се изсипва, върху кърпа или дебел тензух за да се попие излишната вода. Това отнема около половин час.
След това се поставя в голяма стъклена купа и се смесва с лимоновия сок, лимоновите стърготини и канелата. Заравнява се хубаво с лъжица.
Отгоре се поръсват на пластове последователно
1-во - един пласт орехи /върху житото/
2-ро - един пласт бисквити/върху орехите/
3-то - един пласт пудра захар/върху бисквитите/
Купата с похлупва с капак и така се съхранява в хладилник, но не повече от 2 дни. След това е негодно за консумация.
Сервира се на пластове и всеки си омесва пластовете от своята порция, тъй като захарта прави житото лигаво и кашаво, ако се смеси с нея предварително.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
23.06.2012 г. 06:18 Полезен 40

за да не е лигаво житото след като се свари се измива със студена вода оцежда се и след торва се овкусява

bis4e коментира
Подобни рецепти