Бяла коледна торта
Яйцата се разбиват със захарта, солта и 4 с.л. вода до побеляване.
Брашното се пресява с какаото и бакпулвера и се прибавя към яйчената смес. Накрая се добавя счуканото маково семе и всичко се разбърква много добре.
Тестото се прехвърля в тортена форма, застлана с хартия за печене, и се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна при 160-175 С.
Шоколадът за кремът се разтопява на водна баня, а желатинът се накисва в малко студена вода и се оставя да набъбне.
Яйцата се разбиват със захарта на водна баня (следи се водата в нея да не кипи), докато започнат да се сгъстяват.
Сместа се сваля от огъня и внимателно се смесва с разтопения шоколад и разбитото кисело мляко.
Набъбналият желатин се разтопява отделно на водна баня, охлажда се леко, добавя се към шоколадовата смес и се разбърква. Кремът се слага за 15-20 минути в хладилника, след което внимателно се разбърква с разбитата сметана.
Изстиналият блат се разрязва хоризонтално на два по-тънки пласта.
Единият се слага в чиния за сервиране, напръсква се равномерно със смес от кафето и ликьора и отгоре се разстила половината от крема.
Слага се вторият пласт, напръсква се с останалото кафе и се покрива с останалия крем.
Тортата се слага в хладилника поне за 2 часа.
Преди поднасянето се посипва с малко какао и се гарнира с едри стружки бял шоколад.