Яйцата се разбиват със захарта, солта и 4 с.л. вода до побеляване.
Брашното се пресява с какаото и бакпулвера и се прибавя към яйчената смес. Накрая се добавя счуканото маково семе и всичко се разбърква много добре.
Тестото се прехвърля в тортена форма, застлана с хартия за печене, и се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна при 160-175 С.
Шоколадът за кремът се разтопява на водна баня, а желатинът се накисва в малко студена вода и се оставя да набъбне.
Яйцата се разбиват със захарта на водна баня (следи се водата в нея да не кипи), докато започнат да се сгъстяват.
Сместа се сваля от огъня и внимателно се смесва с разтопения шоколад и разбитото кисело мляко.
Набъбналият желатин се разтопява отделно на водна баня, охлажда се леко, добавя се към шоколадовата смес и се разбърква. Кремът се слага за 15-20 минути в хладилника, след което внимателно се разбърква с разбитата сметана.
Изстиналият блат се разрязва хоризонтално на два по-тънки пласта.
Единият се слага в чиния за сервиране, напръсква се равномерно със смес от кафето и ликьора и отгоре се разстила половината от крема.
Слага се вторият пласт, напръсква се с останалото кафе и се покрива с останалия крем.
Тортата се слага в хладилника поне за 2 часа.
Преди поднасянето се посипва с малко какао и се гарнира с едри стружки бял шоколад.
Нужни продукти
4 бр. яйца
120 гр. захар
130 гр. брашно
30 гр. какао
2 с.л. бакпулвер
250 гр. маково семе
щипка сол
200 мл. сварено силно кафе (еспресо)
1 с.л. бадемов ликьор
малко бял шоколад и какао за украса
---------------------------------------
За крема:
150 гр. бял шоколад
20-25 гр. желатин
2 бр. яйца
2 с.л. захар
500 гр. кисело мляко с аромат на ванилия
400 гр. сметана
Нужно Време
подготовка
90
минути
готвене
150
минути
общо
240
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти