Нужни продукти
1 кг. свинско смляно месо
300 г. свински ребра
1 кокошка
кисело зеле 2 малки зелки
300 г. кървавица
300 г. ориз (1 и 1/2 чаени чаши)
150 г. кромид лук (3-4 глави)
250 г. сланина
10 г. червен пипер (1 супена лъжица)
15-20 зърна черен пипер
сол на вкус
Стъпки

Смляното месо се смесва със ситно нарязания кромид лук, ориза, червения пипер и сол на вкус. С част от сместа се напълва предварително изчистената и измита кокошка, а с останалата смес се увиват сарми в по-големи зелеви листа.

На дъното на голяма тенджера се поставят нарязаната на филийки сланина, ребрата и ситно нарязаната сърцевина на зелките. Върху тях се слага кокошката, а около нея сармите. Най-отгоре се поставя кървавицата.



Ястието се поръсва със смления черен пипер, покрива се със зелеви листа и се залива с 1 и 1/2 чаена чаши топла вода. Капакът на тенджерата се замазва с тесто. След като заври, ястието се пече в умерено гореща фурна около 3 часа. Поднася се в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо - сармите.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти