Пиле на лютика по Кнежански
Пилето се нарязва на порции посолява се и се поставя в тава в която сме сипали олиото и малко вода. Върху него се слагат чушките, поставя се във фурната на 200 градуса. След като се изпекат чушките се изваждат, а на тяхно място, върху пилето се поставят обелените и нарязани на кръгчета домати. Като се опекат се изваждат, а пилето се връща обратно. Доматите и обелените чушки се счукват и 10-15 минути преди да е готово пилето се връщат в тавата, като се разбъркват добре. Поднася се топло, като преди това добавяме /по желание/ скълцания чесън и го разбъркваме с лютиката. От опит знам, че чушките и доматите никога не стигат а от месото почти винаги остава. Така, че чушки и домати може да слагате и в доста по-големи количества от посочените. Яде се с домашна питка с ръце, направо от тавата. Да ви е сладко!
Майка ми е родом от Кнежа и като дете баба ми /Сава Кошерска-лека и пръст/много пъти ме е карала да си облизвам пръстите с нейните лютики.А днес жена ми ме изненада приятно и ме върна 25 години назад като ми приготви тази страхотна лютика от Кнежа.Наистина е много вкусно-опитайте я.
Здравейте, аз съм от Кнежа и приятно се изненадах от наличието на тази рецепта в нет пространството. Култова манджа, спор няма!Ако не беше досадното печене на чушките и махане на семките, през ден щях да я готвя.Опитайте, няма да съжалявате!