Кексът става много мек, пухкав и доста питателен. Понеже съдържа яйца, кисело мляко и зеленчук, в дома ни доста често го приготвям, освен за закуска, също и за вечеря. Вариант на кекса е да се приготви с нарязано на много ситно прясно зеле, което няма нужда от предварителна топлинна обработка. Веднъж нямах достатъчно праз и го приготвих с един стрък праз и 1 чаена чаша нарязано прясно зеле. Получи се много вкусно.
Фурната се загрява само на долен реотан до 200 градуса.
Яйцата се разбиват на пяна с миксер, последователно се добавят киселото мляко, водата и олиото, като сместа след добавяне на всяка от течните съставки се разбива за няколко секунди с миксера.
По-нататък разбиването може да продължи с телена бъркалка.
Содата и лимонената киселина се добавят в пресятото брашно и добре се разбъркват с него. С лъжица добавяме на части брашното и разбиваме с бъркалката, до пълно поемане на брашното.
Накрая добавяме нарязания праз лук и сиренето, като разбъркваме готовата вече смес със силиконова или дървена сладкарска шпатула.
Тавата, в която ще се пече изделието, се намазва с олио, поръсва се с малко брашно, готовата смес се изсипва и леко се заравнява с шпатулата, тъй като е доста гъста.
Пече се отначало само на долен реотан до доброто надигане на сместа, след това се превключва на горен и долен реотан до добиване на златисто-кафява коричка от горната страна. Готовността на печивото се проверява с клечка за зъби.
След изваждането се намазва отгоре с маслото и се покрива с малко парче фолио и чиста кърпа, да се задуши, омекне и да поеме маслото.
Кексът се сервира охладен.