Тиквата се обелва от корите и се измива добре, отстраняват се всички семки и т.н. Настъргва се и се запържва в част от олиото за 5-10 мин., като се добавя солта.
След като се свали от огъня, докато е гореща, се прибавят 1 ч.ч. захар, канелата и ванилията.
Сместа се разбърква много добре, след което се нанася на корите по следния начин:
Хващат се две кори заедно за по-голяма здравина, иначе има вероятност да се скъсат.
Посипва се на всяка двойна кора по-малко олио, орехи и тиква. Корите се навиват на руло и се подреждат в тавата, като се започне от вън, навътре /като охлюв/. Орехите се разпределят така, че да останат 30-40 гр.
Пече се в умерена фурна до зачервяване, като 2 мин. преди да го извадим, посипваме останалите орехи отгоре.
След като го изкараме от фурната горещ го заливаме със охладен захарен сироп. Захарния сироп се приготвя от другата чаша захар в съотношение 1:1 вода:захар. Достатъчно е да поври една минутка и е готов.
Ако се изчака около 2 часа да поеме сиропа ще е най-добре.
Добър апетит!
не ми харесва
Според мен е супер! На който и да съм дала да го опита, казва че не е ял по хубав :)