Бабената питка на Митко
нужно време
145 минутипорции
11-12трудност
- -сготвиха
1Маята се разтваря във вода (топла).
Прибавят се солта, захарта, зехтина 3-4 лъжици брашно и се оставя 10 минути да шупне.
0станалата част от брашното, се изсипва в тава в средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва горната смес.
Замесва се тесто като постепенно се прибавят семената без лененото семе.
Тестото престоява 30 минути да втаса.
Премесва се отново 15 минути, след което се разтила в кръгла тава намазана с лъжица олио.
Питката се остава да втасва 30 минути след което се надупчва с пръсти намазва се с разбитото яице, поръсва се с лененото семе и се пече 40 минути в загрята на 170 градуса фурна.
След като се изпече се поръсва с студена вода и се завива да отпочине.