Фуниики
Яйцата, олиото, амонячната сода се слагат в млякото и се изсипват в/у 300 г. брашно пресято, със содата за хляб и солта и се меси, ако лепне по ръцете се добавя още брашно. Меси се до меко тесто. Разточва се на кора с дебелина 3 мм и се реже на лентички с ширина 3 см, като се завиват около ламаринени фунийки предварително намазани с олио.
Поставят се в намазана с мазнина тавичка и се пекът на умерена фурна до порозовяване.
Веднага като се извадят от фурната, още горещи се махат от формичките, за да не залепнат за тях.
Крем: 800 мл прясно мляко се кипва с 150 гр захар. Яйцата се разделят, жълтъците се бъркат с 100 гр захар до побеляване, добавя се брашното и 200 мл мляко и ванилията.
Тази смес се изсипва по малко, като се бърка постоянно в отстраненото от котлона мляко.
Пак се слага на слаб котлон, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица, докато кипне.
Сваля се от котлона и от време на време разбъркваме. Прибавяме се разбитите на сняг белтъци с 50 гр захар, разбъркваме.
Изстиналите фунийки се пълнят с топлия крем.