Имамбаялдъ в глинен гювеч
Предимствата на така приготвеното ястие са, че всички зеленчуци придобиват изключително нежен вкус, като същевременно парченцата патладжан остават цели. Ястието има празничен вид и може да се поднесе на трапезата в красивия глинен съд.
Отстраняваме дръжките на измитите патладжани, нарязваме ги на едри кубчета и ги оставяме в купа, посолени добре, за да им изтече горчилката. Доматите бланшираме за 1-2 минути във вряла вода, после ги обелваме и нарязваме на парченца. Картофите предварително сваряваме и настъргваме на ренде. Лукът обелваме и нарязваме на ситно. Морковите обелваме и нарязваме на колелца. Обелваме чесъна и ако скилидките са по-едри, ги разрязваме на половинки.
В тенджерка слагаме лука да се задуши със 100 мл. от зехтина. Към задушения лук добавяме доматите и морковите и ги оставяме да поврат на тих огън до полуготовност.
Така подготвения зеленчук изсипваме в глинения гювеч и в същата тенджерка слагаме добре отцедените патладжани заедно с 1 ч.ч. от доматения сос и 50 мл. зехтин да се задушат на тих огън до омекване.
След това изсипваме патладжаните при доматения сос в гювеча, добавяме настърганите картофи и, ако ни се стори гъсто ястието, може да добавим 1 кафена чаша вода. Добавяме скилидките чесън и червения пипер, внимателно разбъркваме с дървена лъжица, похлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Включваме на 190 градуса и оставяме ястието да поври около 40 мин.
Преди поднасяне посипваме ястието в гювеча с нарязаната на ситно зеления.
Може да се консумира и топло, и охладено.