Най-добрите кюфтенца с рикота! Сочни и меки отвътре и хрупкави отвън, научете се как да приготвите кюфтенца с рикота по автентичния италиански начин!
В голяма купа смесете каймата, добре отцедената рикота, яйцето, галетата, пармезана, магданоза и лимоновата кора. Подправете щедро с морска сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
Намажете леко ръцете си с олио, вземете малко от сместа и оформете кюфтенца с диаметър около 2,5 см (приблизително 1 пълна супена лъжица за всяко кюфтенце).
Сложете брашното в чиния и оваляйте всяко кюфтенце в него, отърсете излишното брашно и ги наредете върху тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Сложете кюфтенцата в тигана и ги оставете без да ги разбърквате, докато се зачервят от едната страна. Разклатете тигана, за да се отлепят кюфтенцата, след което ги обърнете с кухненска щипка и ги гответе от другата страна за 4-5 минути.
Извадете кюфтенцата от тигана и ги наредете върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Прехвърлете кюфтенцата в голяма чиния за сервиране и сервирайте, или ги смесете с доматен сос и сервирайте с паста.
В хладилник: Съхранявайте останалите кюфтенца в херметически затворен контейнер до дни.
Притопляне: Притоплете останалите кюфтенца във фурна на 170°C за 5-10 минути или в микровълнова фурна за 1-2 минути.
Замразяване сурови: Наредете суровите кюфтенца на един ред върху тава и замразете за 30 минути. Прехвърлете замразените кюфтенца в херметически затворен контейнер за фризер или торбичка с цип. Замразете за до 3 месеца. Размразете за една нощ в хладилник преди готвене. Не е необходимо да ги размразявате, ако ги печете във фурна.
Замразяване сготвени: Наредете сготвените кюфтенца на един ред върху тава и замразете за 30 минути. Прехвърлете замразените кюфтенца в херметически затворен контейнер за фризер или торбичка с цип. Замразете за до 3 месеца.