Chef Vkusnotiiki
ЗА рецептата

Най-добрите кюфтенца с рикота! Сочни и меки отвътре и хрупкави отвън, научете се как да приготвите кюфтенца с рикота по автентичния италиански начин!

Нужни продукти
300 г кайма (85%-90% чисто месо)
100 г рикота, добре отцедена
1 бр. средно голямо яйце
6 с.л. галета
30 г пармезан, настърган
1 с.л. пресен магданоз, ситно нарязан
1 ч.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. брашно
4 с.л. екстра върджин зехтин
Морска сол и прясно смлян черен пипер
Нужно Време
подготовка 10 минути
готвене 10 минути
общо 20 минути
Стъпки

В голяма купа смесете каймата, добре отцедената рикота, яйцето, галетата, пармезана, магданоза и лимоновата кора. Подправете щедро с морска сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.

Намажете леко ръцете си с олио, вземете малко от сместа и оформете кюфтенца с диаметър около 2,5 см (приблизително 1 пълна супена лъжица за всяко кюфтенце).

Сложете брашното в чиния и оваляйте всяко кюфтенце в него, отърсете излишното брашно и ги наредете върху тава, покрита с хартия за печене.

Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Сложете кюфтенцата в тигана и ги оставете без да ги разбърквате, докато се зачервят от едната страна. Разклатете тигана, за да се отлепят кюфтенцата, след което ги обърнете с кухненска щипка и ги гответе от другата страна за 4-5 минути.

Извадете кюфтенцата от тигана и ги наредете върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Прехвърлете кюфтенцата в голяма чиния за сервиране и сервирайте, или ги смесете с доматен сос и сервирайте с паста.

Съхранение

В хладилник: Съхранявайте останалите кюфтенца в херметически затворен контейнер до дни.

Притопляне: Притоплете останалите кюфтенца във фурна на 170°C за 5-10 минути или в микровълнова фурна за 1-2 минути.

Замразяване сурови: Наредете суровите кюфтенца на един ред върху тава и замразете за 30 минути. Прехвърлете замразените кюфтенца в херметически затворен контейнер за фризер или торбичка с цип. Замразете за до 3 месеца. Раз­мразете за една нощ в хладилник преди готвене. Не е необходимо да ги размразявате, ако ги печете във фурна.

Замразяване сготвени: Наредете сготвените кюфтенца на един ред върху тава и замразете за 30 минути. Прехвърлете замразените кюфтенца в херметически затворен контейнер за фризер или торбичка с цип. Замразете за до 3 месеца.

сготвих

Хранителни стойности

Размер на порцията: 1 порция

Калории
550
Общо мазнини
40g
Наситени мазнини
15g
Транс мазнини
0.5g
Холестерол
120mg
Натрий
600mg
Въглехидрати
20g
Фибри
2g
Захари
1g
Белтъци
30g
Често задавани въпроси
Мога ли да заменя рикотата с друг вид сирене?
Как да съхранявам кюфтенцата и колко време те издържат в хладилника?
Мога ли да използвам друг вид месо за каймата?
Как да направя кюфтенцата безглутенови?
Мога ли да замразя кюфтенцата и как?
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти