ЗА рецептата

Благодаря за търпенето!:)Малко прекалих с обясненята, но се надявам да ви е по-лесно така. Винаги съм жънела множество положителни емоции от всички, на които съм готвила това "Традиционно италианско ястие", обикновено изразяващо се в щастливи приглушени звуци, поради пълни усти:) Дано и на вас Ви хареса, за да зарадвате себе си и любимите си хора. Гответе с ЛЮБОВ!

Нужни продукти
2 средни морковчета - нарязани на ситни кубчета
1/2 стрък праз(или средна глава лук) - отново на ситни кубчета, подобни на морковчетата
50 мл. Зехтин
30 гр. масло
500 гр. пресни гъбки, без пънчета, нарязани на тънки филийки
7-8 кисели краставички, отново на кубченца
ок. 350 гр. Свинско или пуешко филенце, нарязани като всички други
продукти
1 (500 мл) доматено пюре(или дом.паста, а НАЙ–ДОБРЕ, ако имате домашно направени доматки на пюре)
Половин пакет спагетки(аз използвам 10 номер - не много дебели, нито прекалено тънки)
чубрица(и/или) босилек - сухи
сол
черен пипер
2-3 ч.л. червен пипер
щипка или две захар
кашкавал на вкус -около 400 гр.
Нужно Време
подготовка 60 минути
готвене 10 минути
общо 70 минути
Стъпки

Включвате два котлона - един, за да сготвим сосчето и друг, върху който да сложим тенджера, в която да сварим пастата:)Идеално е веремево двете съставки да се готвят паралелно. И така...

1. В по-дълбок тиган(аз използвам тефлонов)сипвате на дъното малко зехтин да загрее.
2. След което, в тенджерата за спагетите наливате вода да заври.
Всеки си познава фурната, на която готви, затова, за мен правилото е само да не загаря нищо и да заври водата за пастата:)(например от 6 степени на котлоните, ползвам за соса - 4, а за пастата 5, )
3. В загрятия зехтин първо слагате морковките, за да се запържат за малко и похлупвате тигана, за да може и да се задушат едновременно.
4. Когато морковките леко омекнат добавяте празчето и пак похлупвате, разбърквате- КЛЮЧОВ МОМЕНТ:
Празът се готви по-бързо от лука, защото е по-крехък, затова - ако ползвате лук, прибавете го едновременно с морковите:)
5. Ако през това време е завряла водата в тенджерата, прибавете около 10 мл. зехтин, сол и малко чубрица във водата -познатата на всички схемичка, за да не загарят спагетките. След което добавете половината пакет спагетки.
6. След около 3-4 мин. на среден огън, зеленчуците трябва да са се задушили и да имат леко кафеникав цвят. Разбъркайте и заедно с около 30 гр. масълце, добавете гъбките.
Добавете сол на вкус или едно гъбено бульонче, ако обичате. Разбъркайте и оставете да се готвят, без да загарят.
7. Разбъркайте спагетите, за да не залепнат и ги наглеждайте, нека врат на средна температура - ДА се съсредоточим в сосчето:)
8. След като гъбките придобият и те леко кафеникав вкус, добавяме за около минутка - две, нарязаното филенце. Разбъркваме.
9. Прибавяме и ситните кисели краставички за около минута и бъркаме.
10. Време е за доматеното пюре - намалете котлона, ако веднага започне да ври сосчето с доматите, за да не стане цялата кухня на красиви петънца:)Добавете го цялото и разбъркайте.
11. Оставете го да поври за около 5 мин, като разбърквате периодично.
12. Добавете следните подправки в сосчето-сол на вкус, както и черен пипер, 2-3- щипки чубрица, и 2-3-ч.л. червен пипер. Може да експериментирате и с щипка босилек например:)
13. NB - Опитайте! Винаги опитвайте ястията, докато готвите, иначе няма как да разберете, дали не сте прекалили или напротив с някоя подправка:)Все пак готвенето е освен изкуство и удоволствие от добре вложения труд за общото благо:)
14. Ако всичко дотук е наред, трябва да е много вкусно и богато, но на сосчето му трябва един ключов момент, за да не е прекалено кисело от краставичките и доматите едновременно - прибавят му се около 1-2 щипки захар.
15. Пак се опитва.
16. Спагетите са вряли около 20 мин., миришат хубаво на чубричка, не са се разкашкали и са готови. В случай, че предпочитате италианския начин на приготвяне на паста - т.нар. "ал денте"( за мен - полусурови) ги оставете да врат 10 или 15 минути.
17. Ако всичко ви харесва на вкус - изключете котлоните.
18. Не съм професионален готвач, но за мен(от опит), има само едно правило, за да не се слепват и разкашкват спагетите:
Докато прецеждате готовата паста в гевгир, задължително пуснете студена вода на мивката и измийте спагетите за около 10 секунди. Ще видите, че макар леко да изстиват, изглеждат и имат много добър вкус.
19. Оставете ги да се изтекат за секунди и ги добавете в още топлия сос(затова е добре тиганът да е по-дълбок) и хубаво ги смесете с него.
20. Иии...почти свършихме:
Поставете готовите спагети със сос в подходяща тавичка и настържете отгоре кашкавал колкото ви душа иска...
21. Запечете само на грил на фурна за около 5- 10 мин, в зависимост от фурната.
ЖЕЛАЯ ВИ МНОГО ДОБЪР АПЕТИТ!

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти