Силвия Георгиева
ЗА рецептата

Аз обичам мусаката топла, с люти чушлета от буркан, или кисели краставички. Бон Апети. Ако имате въпроси cabba@abv.bg . Аз съм Силвия Георгиева и се надявам тази рецепта да ви хареса.

Нужни продукти
1 голяма глава лук
500 гр. кайма - смес
1-2 с.л. соев сос
черен пипер
4 с.л. доматено пюре
1 с.л. захар
1 кг. картофи
400/500гр. вода
2 ч.л. червен пипер
една шепа джоджен ( сух или пресен)
половин пакетче подправка - пикантина - зеленчукова.
За заливката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно
Нужно Време
подготовка 70 минути
готвене 50 минути
общо 120 минути
Стъпки

Първо към каймата, прибавяме соев сос и черен пипер на вкус. Тя трябва да преседи малко, за да се овкуси. Аз лично съм я оставяла и цяла нощ, ефектът е още по - добър. След това обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на ситно и лукът.
В голям тиган сипваме олио и прибавяме лукът. Оставяме го за минутка - две, а след това прибавяме и овкусената вече кайма. Запържваме я, като се стараем да я надробим на колкото се може по - малки парченца.
Това става много лесно след като се позапържи малко. Следва и доматеното пюре. Хубаво е да сложите повече, а най - вкусно става с домати от шише.
Не забравяйте, че след като изсипете доматите трябва да прибавите захарта. Това е много важно. Ако, не го направите после ще горчи. Оставяте малко да поври сместа.
Следват картофите. Когато ги сложите трябва да долеете с вода. Тя трябва да ги покрие, но все пак не прекалявайте с нея. Последователно прибавяте червеният пипер, джоджена, пикантината. Разбърквате хубаво и оставяте да ври 20 минути.

Водата трябва да поизври малко. След това, пресипвате съдържанието в средно голяма тава и слагате да се пече. Няма никакво значение дали ще го сложите в загрята фурна или не. Печем 30-35 минути.
През това време си подготвяме и заливката. Разбъркваме яйцата, прибавяме млякото, а след това и брашното. Ако може в тази последователност. Когато водата значително е намаляла е време за заливката. Тази смес е доста, за това, ако не обичате заливка просто направете по - малко. Аз обичам и за това правя повече. След това връщаме тавата и запичаме за 15 минути. Това е в общи линии.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
25.02.2011 г. 06:53 Полезен 5

заливката с брашно е отвратителна:(((

galina petrova
galina petrova коментира
Подобни рецепти