Почистете октопода, измийте го и първо махнете човката, тя се намира в средата на тялото, проверете дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.
Сложете октопода в марината с вода, лук, морков, целина, черен пипер, дафинов лист, чесън, винен оцет, червено вино и две коркови тапи.
Корковите тапи се използват при приготовлението на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
Сложете тенджерата на котлон и я оставете да къкри. Един средно голям октопод се сварява за трийсет-четирийсет минути.
Оцедете октопода и го нарежете – отрежете пипалата и нарежете тялото.
Сложете парчетата в купа и мариновайте за скарата със счукан чесън и пресен риган накълцан на ситно.
Оставете да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагрейте скарата добре.
Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложите на скарата полейте с малко зехтин.
Докато октоподът е още на скарата, го облейте със сока на половин лимон.
Сервирайте като предястие, салата, основно ястие или допълнение към плато с морски дарове.
надявам се да се получи.Благодаря за рецептата изглежда доста профисионална ще я пробвам
Рецептата е перфектна!!! Наистина октподът става много крехък след варенето! Може би малко розмарин не би бил излишен. Поздрави на автора...
Благодаря ]е я пробwам
ще опитам