Нужни продукти
1 октопод
1 глава лук
1 морков
1 глава целина
черен пипер на зърна
1-2 дафинови листа
1 глава чесън
1 кафена чашка винен оцет
1 кафена чашка червено вино
2 коркови тапи
2-3 стръка пресен риган
1 кафена чаша зехтин
1 лимон
Нужно Време
подготовка 15 минути
готвене 60 минути
общо 75 минути
Стъпки

Почистете октопода, измийте го и първо махнете човката, тя се намира в средата на тялото, проверете дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.

Сложете октопода в марината с вода, лук, морков, целина, черен пипер, дафинов лист, чесън, винен оцет, червено вино и две коркови тапи.

Корковите тапи се използват при приготовлението на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.

Сложете тенджерата на котлон и я оставете да къкри. Един средно голям октопод се сварява за трийсет-четирийсет минути.

Оцедете октопода и го нарежете – отрежете пипалата и нарежете тялото.

Сложете парчетата в купа и мариновайте за скарата със счукан чесън и пресен риган накълцан на ситно.

Оставете да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагрейте скарата добре.

Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложите на скарата полейте с малко зехтин.

Докато октоподът е още на скарата, го облейте със сока на половин лимон.

Сервирайте като предястие, салата, основно ястие или допълнение към плато с морски дарове.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
14.02.2010 г. 23:07 Полезен 11

Рецептата е перфектна!!! Наистина октподът става много крехък след варенето! Може би малко розмарин не би бил излишен. Поздрави на автора...

Stefan Krastev коментира
02.09.2010 г. 19:22 Полезен 4

надявам се да се получи.Благодаря за рецептата изглежда доста профисионална ще я пробвам

светлин коментира
Подобни рецепти