Почистваме сливите от костилките, като ги сцепваме по дължина, но без да разделяме напълно двете половинки. Така почистените сливи нареждаме в тавичка с месото нагоре. Поръсваме със захарта и сипваме в тавичката водата. Поставяме в предварително загрята фурна и печем около 40 минути на 200 градуса.
Готовите сливи можем да използваме за гарниране на сладкиши, сладолед, или като самостоятелен десерт.
Можем да ги съхраним и за по-дълго време, като напълним малки бурканчета, завием капачетата и стерилизираме около 20 минути във вряща вода. За да сме сигурни, че бурканчетата са стерилизирани добре, е хубаво да ги оставим да изстинат във водата, в която сме ги стерилизирали.
Нужни продукти
2 кг сини сливи
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. вода
Нужно Време
подготовка
20
минути
готвене
30
минути
общо
50
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти