Нужни продукти

1 пуйка /патица или голяма кокошка/
1 гл. лук
2 бр. моркови
2 бр. камби
карфиол - от туршия
200 гр. сварена царевица
100 гр. стафиди
1 кисела ябълка или парче дюля
подправки - мента
мащерка
риган (или други - според предпочитанията на домакинята)
кориандър
сол
Нужно Време
подготовка 30 минути
готвене 90 минути
общо 120 минути

Стъпки

Птицата се измива и почиства добре, подсушава се. Плънката се приготвя, като се задушават нарязаните продукти - първо лука, морковите, карфиола и камбите, след това се добавят стафидите, ябълката, царевицата и подправките.
Преценете добре какво количество плънка ще е необходимо за вашата птица. Птицата се напълва с плънката, натъпква се добре и се зашива с конец. За да се получи хубава коричка отгоре и да хрупка кожичката, е добре да се намаже със смес от соев сос /който ще осоли месото/ и малко мед.

Пече се в умерена фурна до готовност продължително време, поставена в тавичка с малко вода и вино, като се залива често с получения сос. Сервира се с традиционното печено кисело зеле като гарнитура.

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар

Подобни рецепти