Нужни продукти
Блат:
6 яйца
6 с.л. пудра захар
12 с.л. брашно
настъргана кора от 1 лимон
Крем:
2 яйца
500 мл прясно мляко
3 с.л. захар
1 ванилия
1 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. пудра захар
2 с.л. брашно
Сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. ром
Украса:
1 бурканче сладко от ягоди ( череши,вишни,или др.)
1 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. пудра захар
Нужно Време
подготовка 60 минути
готвене 20 минути
общо 80 минути
Стъпки

Жълтъците се разделят от белтъците.
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Белтъците се разбиват с останалата захар на твърд сняг.
Към жълтъците се прибавят половината белтъци и с леко бъркане се посипва брашното и лимоновата кора, когато сместа поеме цялото брашно, добавяме останалите белтъци и леко бъркаме.
Тестото се разделя на 3 равни части, изсипват се във форма и се пече на предварително загрята фурна на около 180 градуса до златисто.
Оставят се да изстинат.

Жълтъците за крема се разбиват и към тях се добавя 1 к.ч. прясно мляко и брашното с ванилията на бърка се до гладка каша. Прясното мляко се кипва със захарта, маха се от котлона и се добавя с постоянно бъркане сместа с яйцата, връща се на котлона но на по слаб огън и се бърка до сгъстяване.
Докато изстине кремът се разбърква от време на време за да не хване коричка. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя в изстиналия крем.

В съд се сипва захарта, водата и рома и се вари 10 мин.
Изстиналия блат се слага в подходящ съд, сиропира се и се намазва с крема, слага се малко от сладкото и се реди другия блат, сиропира се и той се намазва с крем и сладко, поставя се и третия блат сиропира се намазва се с крем от горе и от страни и върху него се спринцоват розички от разбитата сметана със захар. Във всяка розичка се слага по малко от сладкото.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти