Житото се изчиства от камъчета и люспи и се измива добре. Залива се със студена вода, три пръста над нивото на житото.
След като заври, се оставя да ври 15 минути, както е в тенджерата, цялата се отмества от котлона, и се увива в дебела завивка по начин, по който се увива млякото, когато го квасим. Така увитото жито, престоява 7-8 часа.
През това време всяко зрънце се разпуква и почти всичката вода се изпива от житото и то става достатъчно сочно.
След това, то се изсипва, върху кърпа или дебел тензух за да се попие излишната вода. Това отнема около половин час.
След това се поставя в голяма стъклена купа и се смесва с лимоновия сок, лимоновите стърготини и канелата. Заравнява се хубаво с лъжица.
Отгоре се поръсват на пластове последователно
1-во - един пласт орехи /върху житото/
2-ро - един пласт бисквити/върху орехите/
3-то - един пласт пудра захар/върху бисквитите/
Купата с похлупва с капак и така се съхранява в хладилник, но не повече от 2 дни. След това е негодно за консумация.
Сервира се на пластове и всеки си омесва пластовете от своята порция, тъй като захарта прави житото лигаво и кашаво, ако се смеси с нея предварително.
Нужни продукти
1/2 кг жито за варене / но не това на което пише "грухана пшеница"/
1 лимон - /сокът и кората - настъргана/
1/2 пакетче канела
400 гр начукани орехи /смлени на едро/
2 пакетчета чаени бисквити
350 гр пудра захар
Нужно Време
подготовка
540
минути
готвене
15
минути
общо
555
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти
за да не е лигаво житото след като се свари се измива със студена вода оцежда се и след торва се овкусява