Арабско реване, както го приготвяме у дома
Разликата от обичайно тиражираната рецепта на този сладкиш е, че използвам продукти, които са по-здравословни. Заместването на обикновената рафинирана захар с плодова и на олиото със зехтин определено прави сладкиша по-лек. Използвам и канела вместо какао, заради аромата.
Приготвяне на тестото:
В голяма купа изсипваме киселото мляко, после содата и разбъркваме. Добавяме последователно грисът, плодовата захар, орехите, ванилията, настърганата лимонова кора и канелата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в предварително намазаната със зехтин и и поръсена с брашно тава.
Печем в предварително загрята до 190 градуса фурна, до готовност. Готовността проверяваме, като дупчим печивото с клечка за зъби. Ако сместа е добре изпечена, по клечката не трябва да полепне от тестото.
Приготвяме сиропа, като смесваме водата и плодовата захар и варим около половин час на умерен огън. В охладения сироп добавяме лимоновия сок.
Охладеното печиво нарязваме на ромбове или друга предпочитана форма и заливаме с охладения сироп.
Сиропирания сладкиш оставяме да престои, поне един час на хладно.
Станно, защо след като в българския речник думата &яуот;грис&яуот; е от мъжки род,напоследък доста хора казват &яуот;гриста&яуот;, т. е., членуват думата с окончание за женски род ! ? Според мен, това е не само дразнещо, но и доста неграмотно !