Бананов хляб
За мерителна използвам чаша с обем 200 мл Купили сте си банани, но част от тях са презрели и вече не стават за ядене... Или в магазина продават презрели банани с кора на кафяви точки (разбира се с намалена цена, които иначе би трябвало да изхвърлят на боклука). Не ги подминавайте в магазина, или не изхвърляйте презрелите банани от дома си. :) Направете си с тях вкусен бананов хляб. В интернет има множество рецепти за бананов хляб, аз прекарах няколко часа в търсене на още и още варианти за този ароматен и много вкусен сладкиш... и накрая от всичко изчетено взех идеи и сглобих моята рецепта. Предварителната подготовка на продуктите се прави с цел засилване на ароматите. Черното брашно удивително добре хармонира по вкус на всички съставки, а и самият сладкиш запазва своята пухкавост след изваждането от фурната. За добър резултат са важни всички стъпки, не ги пропускайте. Крайният продукт е един извънредно ароматен, сочен и пухкав сладкиш, от който из целия дом ще се носи аромат на банани, канела и ванилия. Добър апетит!
ПОДГОТОВКА НА ПРОДУКТИТЕ:
Сложете маслото в дълбок и тесен съд и го поставете на силен котлон да заври. Оставете го да ври докато покафенее.
Пресейте двата вида брашно, смесете ги и добавете към тях канелата, ванилията, содата, лимонената киселина и солта. Размесете добре.
Бананите опечете за няколко минути в нагорещена фурна или в микровълновата, извадете, обелете от корите и намачкайте добре с вилица. Ако бананите са силно презрели, до кашавост, пропуснете тази стъпка.
Кефира (киселото мляко) загрейте на слаб котлон, като разбърквате - да стане много топло, но внимавайте да не завира.
Разбийте маслото и захарта с миксер, добавете яйцата (със стайна температура) и бананите, като продължавате да разбивате до хомогенна смес.
Добавяйте по няколко лъжици от сухата смес, като продължавате са размесвате с телена ръчна бъркалка
Като добавите половината брашно, изсипете млякото и продължете да добавяте от брашното, докато добавите всичкото. Не бийте силно с телената бъркалка, само размесвайте, за да не стане жилава сместа.
По желание може да добавите шепа накиснати в ром или коняк, а после оваляни в малко брашно стафиди.
Изсипете в намазнена и леко набрашнена форма или в кръгла тавичка, ако нямате подходяща правоъгълна.
Опечете до суха клечка в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадете, обърнете след няколко минути и оставете да се охлади върху решетка.