Фурната се загрява до 180 градуса.
Заливката се приготвя, като киселото мляко се разбива с яйцата, добавя се млякото (газираната вода), солта, содата (сода се използва, ако закуската се приготвя с прясно мляко. Ако приготвяте с гарирана вода, содата не е необходима).
Аз използвам тавичка с диаметър 32 см. Тавичката добре се намазва с мазнина (може да е масло, олио, зехтин, маргарин - с каквото разполагате или каквото предпочитате).
Нарежда се един пласт филии от хляба, да покрият добре дъното. Празните места между филиите също се запълват плътно с по-малки парчета хляб.
Отгоре се нарежда колбасът, нарязан на филийки. Върху колбаса се натрошава половината сирене. Напръсква се с 1-2 с.л. от мазнината, после се залива с половината от заливката.
Отгоре се нарежда втори пласт от филии хляб, натрошава се останалото сирене, равномерно се залива с остатъка от мазнината, покрива се с другата половина от заливката.
Пече се до готовност. След изпичане се покрива за няколко минути със суха чиста кърпа.
Нужни продукти
1 изостанал стар сух хляб, нарязан фабрично на филии
300 гр. мек колбас
250 гр. сирене
около 120 мл. мазнина според вкуса и възможностите
400 гр. кисело мляко
100 мл. прясно мляко или газирана вода
4-5 яйца
1/2 ч.л. сода бикарбонат
сол на вкус
Нужно Време
подготовка
30
минути
готвене
15
минути
общо
45
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти