Запеканката може да се сервира на обяд или на вечеря, на мен лично най-много ми харесва леко охладена. Много е вкусно с айрян. Празът не се нуждае от никаква предварителна топлинна обработка. Добавен суров в сместа за печене, той придава на ястието особена дълбочина на вкуса и свежест.
Подготовка на продуктите:
За по-голямо удобство обелвам картофите, преди да ги сваря. Варя ги в малко количество подсолена вода.
Докато картофите се сварят, обелвам и почиствам праза, за удобство разрязвам на парчета с дължина около 10-12 см., после парчетата - по дължина, а след това на ситни парченца с дебелина около 5-6 мм.
Сиренето натрошавам с вилица.
Разбивам яйцата с вилица.
Брашното пресявам.
Сварените картофи изваждам от водата с решетеста лъжица и ги намачквам на ситни парченца (може с ръчен пасатор за картофи или с вилица)
В дълбок съд смесвам намачканите картофи, праза, сиренето, яйцата, олиото, брашното, киселото мляко, добавям содата, киселината и подправките. Размесвам с дървена лопатка до хомогенност.
Подмазвам тавата с олио и я набрашнявам леко.
Изсипвам готовата смес и я заглаждам с лопатката.
Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на приятна тъмно-златиста коричка.
стана много вкусно....благодаря