Казан Диби (На дъното на казана)
В дълбока тенджера се изсипват 5 л. прясно мляко, захарта и сакъза и се слагат на огън (котлон), докато заврят, като се разбърква непрекъснато. В отделен съд се разбива нишестето с 1 л. студено мляко и се добавят към топлата смес. Бърка се непрекъснато.
В плитка тава се изсипват 2-3 черпака от топлата смес, колкото да се покрие дъното на тавата.
Тавата се слага на силен огън (котлон) и леко се разклаща, докато изсипаната смес се карамелизира навсякъде за около 0,5-1 час.
След карамелизирането се добавя, останалата топла смес и се оставя да изстине.
Сервира се на правоъгълни парчета, с карамелизираната страна отгоре. По желание десертът може да се поръси с канела.
Бон Апетит!
Сакъза от каде го вземате
Здравейте, "Сакъз" е Мастиц (мастикова смола). Тук се продава на зрънца или на прах в малки 10 гр. шишенца. Намира се на щандовете с подправки или на тези където са продуктите нужни за приготвянето на десерти и печива.