Лучник
Невероятна традиционна вкусотия от Северозападна България.
Замесете тесто като за пита, разделете го на 5 топки, като едната от тях да е по- голяма.
Оставете ги да втасат.
Намажете си ръцете обилно с олио и започнете да разстилате най-голямата топка върху наблажнена повърхност, след което я поставете в намазана с олио тава така, че краищата на тестото да излезнат извън тавата /с тях накрая ще загърнете лучника/. Поставете част от плънката, която сте приготвили от нарязаните и изпържени кромид и чушки и омесени с подправките, накълцани на ситно.
Разстелете хубаво плънката и повторете същото със следващите разтеглени /не разточени/ топки тесто.
След като поставите петата кора, хванете краищата на първата и загърнете лучника. Намажете го с олио, надупчете го на няколко места с вилица и го сложете да се пече в умерена фурна, докато хване загар.
След като го извадите готов, веднага го намажете отново с олио и го завийте, за да поеме мазнината.